Michael Braungart en AVR – Van Gansewinkel gaan samenwerken

Van Gansewinkel verbindt zich aan Cradle to Cradle. Het integrale afval- en milieuconcern AVR - Van Gansewinkel heeft een samenwerkings- overeenkomst gesloten met het Duitse EPEA van Michael Braungart. Braungart is mondiaal bekend als mede-auteur van het boek "Afval is voedsel".

Het integrale afval- en milieuconcern AVR – Van Gansewinkel heeft een samenwerkings- overeenkomst gesloten met het Duitse EPEA van Michael Braungart. Braungart is mondiaal bekend als mede-auteur van het boek “Afval is voedsel”. Hierin wordt beschreven hoe het Cradle to Cradle-concept uitgaat van productietechnieken die niet alleen efficiënt zijn maar waarbij ook geen afval vrijkomt. Materiaal input en output worden gezien als technische of biologische voedingstoffen. Het doel van de overeenkomst is het Cradle to Cradle-principe in de Benelux verder uit te dragen, gebruik te maken van elkaars specifieke kennis en deze te delen met derden. AVR – Van Gansewinkel beschikt binnen haar organisatie met name over veel logistieke kennis, heeft uitgebreide ervaring met recycling en bezit kennis van zeer uiteenlopende materiaalsoorten.

Bestuursvoorzitter Ruud Sondag: “Door deze samenwerking zullen we in staat zijn om onze klanten te adviseren over de samenstelling van hun producten met als uitgangspunt hoe deze als voedingstof voor andere producten kunnen dienen in een later stadium. Als afval- en milieuconcern streven we er continu naar om afval een zo hoog mogelijke bestemming te geven. In plaats van recycling en vaak downcycling, zullen afvalproducten steeds vaker grondstof voor weer nieuwe producten worden. EPEA is daarbij een fantastische partner omdat zij beschikt over enorm veel technische productkennis, die perfect aansluit op onze specialismen. Van afvalbedrijf groeien we naar ‘voedselleverancier’ voor zeer uiteenlopende productieprocessen. Glas is bijvoorbeeld een product dat oneindig gebruikt kan worden, als het op de juiste manier ingezameld en bewerkt wordt.”

EPEA-directeur Michael Braungart vult aan: “AVR – Van Gansewinkel kan een belangrijke rol spelen in de logistieke en recyclingprocessen, die ook bij de toepassing van het Cradle to Cradle-principe van belang zijn. Hun fijnmazige netwerk en aanwezigheid in de hele Benelux is daarbij een groot voordeel. Daarnaast heeft het bedrijf veel materiaalkennis in huis, waar producenten hun voordeel mee kunnen doen.”

In april 2007 gingen het voormalige AVR en Van Gansewinkel op in het integrale afval- en milieuconcern AVR – Van Gansewinkel. Deze combinatie is actief in 8 landen (Benelux, Polen, Tsjechië, Frankrijk, Engeland en Portugal). De kernactiviteiten zijn het inzamelen, recyclen en duurzaam verwerken van afval. Bij de organisatie werken ruim 6.500 mensen. Zij realiseren een jaaromzet van 1,2 miljard euro.

De Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA), opgericht door Professor Dr. Michael Braungart in 1987, werkt wereldwijd met klanten om de Cradle to Cradle-methodologie toe te passen op het ontwerp van nieuwe processen, producten en diensten. Materialen worden gebruikt met respect voor hun intrinsieke waarde en een nuttig gebruik in het verdere leven, als gerecycled of zelfs ‘upcycled’ product. Deze ‘upcycled’ producten hebben waarden en technologische verfijningen, die soms zelfs hoger zijn dan die in het originele gebruik.

Share Button