Op 29 november is het Responsible Care Dashboard online beschikbaar gesteld voor de leden van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst bij chemiebedrijf SACHEM in Zaltbommel. Het Dashboard stelt VNCI-leden  in staat om hun prestaties op het gebied van Responsible Care te vergelijken met het gemiddelde van de sector en deze verder te verbeteren.

Door het wereldwijde Responsible Care-programma te onderschrijven geeft elk VNCI-lidbedrijf commitment voor het leveren van een bijdrage aan een duurzamere samenleving. “Om de prestaties op dit gebied te monitoren, vult elk bedrijf jaarlijks de VNCI Responsible Care Enquête in, een vragenlijst onderverdeeld in de thema’s veiligheid, gezondheid, milieu-emissies, grondstoffen, duurzaamheid en human capital”, vertelt Sjoerd Looijs, senior beleidsmedewerker Responsible Care en Duurzaamheid bij de VNCI. “Vanaf nu kunnen zij hun resultaten online terugzien in het Responsible Care Dashboard, waarbij zij de gegevens ook kunnen vergelijken met het gemiddelde van de sector.

 

Prestaties delen

SACHEM vulde vorig jaar als eerste de Responsible Care Enquête in, en mocht daarom als eerste het nieuwe Dashboard inzien. Daaruit kwam een aantal aandachtspunten naar voren, vertelt HSE/QA-manager en RC-coördinator Roelant Rosman. “Op dit moment geef ik als projectleider van het proces safety-programma invulling aan het continue verbeteren van de performance. In de nabije toekomst komt ook duurzame energie op de agenda, wij kunnen daarin nog een stap zetten.” Rosman is blij dat bij het invullen van de vragenlijst  voorbeelden en termen worden uitgelegd. “Dat helpt om het betrouwbaar in te kunnen vullen.”

Het Dashboard biedt ook de mogelijkheid voor big data-analyse en voor het delen van de prestaties met collega-bedrijven. “We moeten als chemische industrie, zeker als mkb, met elkaar praten over de zo belangrijke thema’s van Responsible Care en elkaar daarin ondersteunen, hoe druk we het allemaal ook hebben”, stelt Frank Groenen, directeur van SACHEM Europe. “We moeten onze kennis delen, en dat begint met transparantie, open zijn naar elkaar. Deze tool biedt die mogelijkheid bij uitstek.” Hij is dan ook van plan om data te gaan delen met een aantal collega’s.

RC Global Charter

Sachem was op 29 november ook het eerste lidbedrijf dat via het Dashboard de RC Global Charter ondertekende, het herziene Responsible Care programma, met extra aandacht voor het ’tonen van leiderschap’. Na de officiële ondertekening werd Groenen gefeliciteerd door VNCI-directeur Colette Alma, die het unieke van het Responsible Care-programma nog eens benadrukte met de woorden van Kofi Annan: ‘An inspiring model of self-regulation that other industries should consider following’. Inmiddels zijn ook de andere VNCI-leden uitgenodigd om deze charter via het Dashboard te ondertekenen.

Link naar Dashboard Het Dashboard is alleen beschikbaar voor VNCI-leden.

Colette Alma, directeur VNCI, en Frank Groenen, directeur SACHEM Europe, bij SACHEM in Zalbommel, waar het nieuwe Responsible Care Dashboard officieel werd geïntroduceerd. Tevens ondertekende SACHEM als eerste lidbedrijf het herziene Responsible Care-programma. Foto: Sandra Peerenboom