Meppelers starten bedrijf in duurzame textielproducten

Bron
XIIMLN

Ondernemers Klaas Kooiker en Derrick Timmerman starten vanuit Meppel een bedrijf in duurzame textielproducten: XIIMLN, oftewel, Twelve Million. Waar deze naam voor staat? Het eerste doel van het bedrijf: twaalf miljoen flessen en twaalf miljoen spijkerbroeken recyclen in prachtige sjaals – en daarmee twaalf miljoen mensen blij maken.

De producten van XIIMLN kun je vinden op de gloednieuwe website van de onderneming. Daar staan bijvoorbeeld sjaals met heel wat verschillende namen. “Vernoemd naar de koudste plekken van de wereld,” legt oprichter Klaas uit. Hij vertelt waarom Twelve Million naast Meppel ook de rest van Nederland gaat veroveren: “Wij staan voor mooie, kwalitatief goede producten – die toevallig ook zeer duurzaam zijn. Onze denimlijn bestaat bijvoorbeeld voor 95% uit gerecyclede denims, en in onze petwool lijn zit 33% plastic afval verwerkt.

Ter illustratie: voor het verven van één kilo katoen heeft men bijvoorbeeld 100 liter water en 9 kilowatt elektriciteit nodig. Door te recyclen, beperk je deze enorme impact op het milieu. Ook zorgt het recyclen voor unieke producten. De originele kleuren van het hergebruikte materiaal zorgen voor een one of a kind sjaal.

De ondernemers kijken met een nuchtere blik naar dat hergebruik van materialen in hun assortiment: volgens de mannen zou duurzame productie heel gewoon moeten zijn. Geen geitenwokkensokken-gedoe, dus, maar op de eerste plek mooie producten met aandacht voor mens, natuur en dier. “Wij zorgen ervoor dat mensen mooie producten kunnen aanschaffen en niet op een duurzaam productieproces hoeven te letten: dit moet de standaard zijn,” aldus Klaas.

Share Button