Vier studenten van Rotterdam School of Management, Erasmus University RSM, staan a.s. donderdag in Lausanne in de eindstrijd van een prestigieuze wereldwijde duurzaamheidswedstrijd. Het team uit Rotterdam bereikte de finale met hun plan voor een duurzame koffieproductie van kleine boeren in Colombia.

Het viertal moet donderdag in Zwitserland een jury van wetenschappers en duurzaamheidsexperts overtuigen. Hun twee medefinalisten zijn teams van een Amerikaanse en een Canadese universiteit.  De duurzaamheidswedstrijd is uitgeschreven door Nespresso, het Latijns Amerikaanse duurzaamheidscentrum CIMS en universiteit INCAE uit Costa Rica.  De opdracht was een plan te bedenken waarmee de koffieproductie in Colombia op een hoog niveau kan blijven, zowel in kwaliteit als kwantiteit. Die productie loopt al jaren gevaar omdat de boeren last hebben van klimaatschommelingen en dalende prijzen. Veel boeren stoppen ermee en gaan naar de stad. En dat terwijl de vraag naar koffie alleen maar toeneemt.

Farmers Clubs
De Rotterdamse studenten sprongen tussen de vele internationale inzendingen  uit met hun plan om in Colombia zogenaamde ‘Farmers Clubs’  op te zetten. Deze clubs, van maximaal 20 boeren, gaan kennis delen met elkaar en de clubs zouden onderling ook de competitie aangaan. Het team van Rotterdam speelt hiermee in op de competitieve en collectieve cultuur in het Zuid Amerikaanse land.
“De Farmers Clubs moeten de motivatie en samenhorigheid van de boeren versterken”, zegt Herbert Smorenburg, als RSM-alumnus de coach van de vier. “Daarnaast kun je via de clubs veel kennis overbrengen over duurzaam telen, waardoor de productie voor de boer omhoog gaat en dus ook hun netto opbrengst. En dat is hetgeen ze natuurlijk echt interesseert”, aldus de duurzaamheidsstrateeg.
 
Het team bestaat uit fulltime MBA-studenten Daniel Vargas Fernandez (Peru), Armelle Coliche (Frankrijk), en Ken Lin and Binglian Liu uit China. Zij vertrekken woensdag naar Lausanne. Mochten ze winnen, dan mogen ze een week in Colombia reizen voor een verkenning van de koffieteelt en hun plan te bespreken met de kleine boeren daar.