Met Shampoo Bars willen Mark en Lyan ervoor zorgen dat heel Nederland plasticvrij kan douchen. ”We zijn 4 jaar geleden klein begonnen, maar inmiddels douchen 200.000 huishoudens met onze shampoo. Het is goed voor je haar, het milieu en ook voor je portemonnee.”

ShampooBars.nl maakt 100% plasticvrije shampoo en zeep. We gaan eigenlijk iets terug in de tijd want je gebruikt ze net als een ouderwets zeepblokje. Verder lijken de bars in niets op het klassieke zeepblokje. Ze zijn er in verschillende kleuren en geuren (zoals kokos, honing en lavendel). En bevatten precies de juiste voedingstoffen voor jouw haar.

De ondernemers achter Shampoo Bars

De ondernemers achter ShampooBars.nl? Koppel Mark Sanders en Lyan Garritsen. Lyan: ”Met ons complete plasticvrije assortiment willen we ervoor zorgen dat heel Nederland plasticvrij kan douchen”.

Mark houdt zich voornamelijk bezig met het managen van voorraad, magazijn en de sales. Lyan is verantwoordelijk voor marketing, partnerships en de webshop. ”Het is een bundeling van talenten”, aldus Mark Sanders.

”Dit product bestond nog niet in Nederland. We zagen een kans en zijn gewoon begonnen”, vertelt Lyan. Toen de webshop en het Instagramaccount live gingen, kwamen er direct bestellingen binnen. ”We voelden direct, hier is vraag naar.”

Mooi, praktisch én duurzaam

De producten zijn ontwikkeld en handgemaakt in Nederland. Lyan: ”We wilden het direct goed doen: een volledig plasticvrije shampoo, ook als het aankomt op de verpakking. Ieder ingrediënt wordt duurzaam gewonnen en aangeschaft. Alle bars worden handgemaakt in Nederland.” Mark: ”Daarnaast ziet het er mooi uit, veel duurzame producten zien er niet zo aantrekkelijk uit, dat vinden wij wel belangrijk.”

Over de Shampoo Bars

Eén Shampoo Bar vervangt drie plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Lyan: ”Dit bestond nog niet in Nederland. Je kunt het qua kwaliteit vergelijken met een dure shampoo, maar dan zonder de fles.”

Er is een Shampoo Bar voor ieder haartype: krullen, vet- of droog haar of voor als je last hebt van roos. De shampoos zijn vrij van siliconen en parabenen. Mark: ”De shampoo is goed voor mensen met een moeilijke hoofdhuid want er zitten geen onnodige irriterende stoffen in, alleen het hoognodige.”

Shampoo Bars zorgde ervoor dat Lyan, Mark en de rest van het team zelf milieubewuster zijn gaan leven. ”We wisten net als de gemiddelde Nederlander niet hoe we het beter konden doen. Je wordt in de grote winkels vaak gepusht om plastic te kopen, daar zijn wij ons nu heel bewust van.”

Lyan: ”Ik at bijvoorbeeld al geen vlees, maar van mijn plastic gebruik was ik me voor Shampoo Bars niet zo bewust. Nu probeer ik plastic verpakkingen zo veel mogelijk te vermijden.”

Het plastic probleem

Het doel van de ondernemers is om het gebruik van plastic (shampoo) flessen te verminderen en mensen bewust te maken van hun plasticgebruik. Per persoon gebruiken we zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar. 50% van het plastic gebruiken we maar één keer voor we het weggooien. Ongevraagd nemen we een hoop plastic verpakkingen mee naar huis en die komen uiteindelijk voor een groot deel in de oceaan terecht.

Lyan: ”Je kunt al een groot verschil maken door plasticvrij te douchen. Als alle Nederlands plasticvrij hun haren zouden wassen, zou dat jaarlijks miljarden plastic flessen shampoo schelen.”

Proefpakket met vijf verschillende mini shampoos

Om Shampoo Bars toegankelijk te maken voor iedereen is er een proefpakket. Een verpakking met vijf verschillende mini Shampoo Bars voor €12,95. Lyan: ”Zo kun je verschillende shampoos uitproberen voor een fijn prijsje. Het proefpakket is ook een leuk cadeautje!”

Liever lokaal of online?

Inmiddels douchen er ruim 200.000 huishoudens met de plasticvrije verzorgingsproducten en zijn ze verkrijgbaar bij zo’n 1000 winkels door Nederland en België. “Dit zijn allemaal zelfstandige retailers waar we een fijne en duurzame relatie mee hebben. Wij kiezen bewust om niet samen te werken met grote ketens en hier te stunten met aanbiedingen” zegt Mark.

Maar ook in de webshop vind je alle Shampoo Bars, Conditioner Bars, Body Bars en de bijbehorende accessoires zoals een bamboe zeepplank voor het uitlekken en drogen van de shampoo én een meeneemblikje. Lyan: ”Duurzaam is ook dichtbij, daarom hebben we een fijne samenwerking met onze verkooppunten en sporen we klanten vaak aan om hier hun aankoop te doen.”

Shampoo Bars uitproberen? Neem een kijkje op www.shampoobars.nl