Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda, is voor de derde keer op rij gekozen tot nummer 1 van de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Dertien juryleden bepaalden dat Minnesma ook in 2013 onbetwist de jaarlijkse lijst met invloedrijkste duurzame Nederlanders aanvoert. Trouw publiceerde vandaaag, 10 oktober op de Dag van de Duurzaamheid, de vijfde Duurzame 100. Uit analyse van de uitslagen van de afgelopen vijf jaar, blijkt dat astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels, over de hele periode bezien, de duurzaamste Nederlander is. Hij stond bij alle vijf edities van de Duurzame 100 in de top-10. Dit jaar staat hij op plaats 9.

duurzame100De hoogste nieuwkomer in de Duurzame 100 van 2013 (op plaats 7) is Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Draijer was nauw betrokken bij het nationale energieakkoord dat vorige maand werd gesloten. De hoogst genoteerde politicus in de Duurzame 100 van 2013 is europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), die dit jaar opnieuw op de 5de plaats staat.

De top 100 telt dit jaar ruim veertig nieuwe namen, onder hen tien jonge ondernemers. De tweede plaats is opnieuw voor Paul Polman, hoogste baas van Unilever. Duurzaam ondernemer Maurits Groen staat opnieuw op de derde plaats. Dertien experts hebben uit een groslijst van meer dan 400 namen de 100 personen gekozen die in het afgelopen jaar opvielen. De grootste daler van 2013 is Peter Blom, directievoorzitter van Triodos Bank. Hij ging van 10 in 2012 naar plek 87. De groene banken en de politiek doen het over de hele linie dit jaar minder goed in de top 100 van Trouw.

Het energieakkoord en ook de schaliegasdiscussie hebben hun sporen getrokken door de Duurzame 100. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace, steeg van plaats 100 naar 54. Ze trok afgelopen zomer de onderhandelingen over het energieakkoord vlot door VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes persoonlijk aan te spreken. Ze is de grootste stijger in 2013.
De koninklijke familie is verdwenen uit de Duurzame 100. Vorig jaar nog stond (toen nog) koningin Beatrix voor het eerst in de lijst, op plaats 59, resultaat van een Kersttoespraak waarin de vorstin pleitte voor verduurzaming van Nederland. Haar zoon Willem-Alexander stond vorig jaar op 97 en neef Carlos de Bourbon de Parme op 95.