Mariëlle Hurkmans staat samen met haar zus aan het roer van De Dames Van Hurkmans (DDVH), een autoboetiek voor en door vrouwen in Den Bosch. Zes jaar geleden nog een droom van de dames Hurkmans, nu een bedrijf dat voor aanzien in de autosector én in techniek zorgt. Het ‘gastvrouwschap’ staat bovenaan; persoonlijk, duidelijk, verzorgend en verbindend. Deze ‘vrouwelijke touch’ zorgt voor een onderscheidende positionering, enthousiaste klanten en voordelen op de arbeidsmarkt; meiden zoeken DDVH op voor een baan. Een interessante podcastaflevering van ‘Elise in MVO-land’ voor ondernemers die meer diversiteit en inclusiviteit wensen in hun (technische) bedrijf.

Ontwikkelingswerkers

De technologische industrie heeft dé sleutel in handen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Om in de voorhoede te blijven en om een significante bijdrage aan deze vraagstukken te kunnen leveren, is iedereen nodig. DDVH zien dat ook in hun branche. Sterker nog, zij zijn in dit gat van de markt gesprongen; met hun vrouwelijke aanpak zetten ze (vrouwelijke) klanten en medewerkers in hun kracht in een mannenwereld. Inmiddels zijn ze een voorbeeld voor andere bedrijven, zowel in de branche als daarbuiten (bv. de bouw en hoveniers). DDVH moedigt bedrijven aan om zich meer in te spannen voor vrouwen in het team, omdat het de bedrijfsprestaties zoveel beter en mooier maakt.

Diversiteit is bij ons altijd een gespreksonderwerp. De vragen van mannen die bij ons komen zijn vooral of er ook mannen werken en wie nou De Dames zijn. Het levert mooie gesprekken en mooie inzichten op!” – Mariëlle

Meiden & techniek

 DDVH willen meiden, vrouwen stimuleren en inspireren tot een baan in de (auto)techniek. Die rol nemen ze heel serieus. Ze geven gastlessen, zijn op opendagen aanwezig en delen verhalen/ervaringen die aansluiten op de beleving van meiden. Hun belangrijkste boodschap; blijf jezelf in een mannenwereld en zorg ervoor dat je je vak verstaat. Voor continue ontwikkeling volgen de medewerkers van DDVH de opleidingsprogramma’s van hun partners Vakgarage en A.A.S. Schadeherstel over bijvoorbeeld onderhoud en herstel van elektrische auto’s. De inspanningen van DDVH lonen; vrouwen zoeken hen op voor advies en weten hen te vinden voor een baan.

Onze dames werken veelal parttime. Het kost wat meer kruim om het te regelen, maar het levert zoveel op; de dames zijn ontzettend gedreven en helpen elkaar als het nodig is.’ – Mariëlle

100% betrokken

Naast hun inzet voor vrouwen in de techniek, hebben DDVH ervaring opgedaan met kwetsbare groepen, andere geloven en culturen. Hoewel de ene ervaring succesvoller was dan de andere, geloven DDVH er heilig in dat een mix van mensen hun bedrijf alleen maar krachtiger en toekomstbestendiger maakt. Het verrijkt alle betrokkenen met nieuwe inzichten, meer verbinding en onderlinge acceptatie. Voor Mariëlle is het een manier om de (technische)wereld een stukje mooier te maken. Al beseft ze zich dat er over de autobranche veel te zeggen valt vanuit duurzaamheidsperspectief. Daarom zet ze, samen met haar team en partners, ook stappen in het verbeteren en verduurzamen van kernactiviteiten zoals schadeherstel en duurzame mobiliteit.

Neem je medewerkers mee in je plannen voor diversiteit, inclusiviteit op de werkvloer. Juist na een teleurstelling moet je daar als ondernemer voor gaan staan.’ – Mariëlle

DDVH bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. DDVH zijn te gast in de 6e aflevering om hun ervaringen met vrouwen in de techniek, diversiteit en inclusiviteit te delen. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast: