Ze zijn verantwoordelijk voor de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland, verdienen er miljarden mee maar toch worden ze gecompenseerd voor hun hoge energierekening. De Nederlandse regering heeft een pot met 835 miljoen klaar staan voor zo’n 400 grote bedrijven die heel veel energie verbruiken.

Dat het kabinet vervuilende bedrijven wil compenseren voor het gebruik van vervuilende en fossiele energie is bizar. Het gaat rechtstreeks in tegen het principe ‘de vervuiler betaalt’ en zorgt ervoor dat de burger moet opdraaien voor de schade die deze bedrijven berokkenen aan de natuur. En dat terwijl het ETS-systeem juist in het leven is geroepen om bedrijven echt werk te laten maken van CO2-reductie, groene energie en energiebesparing.

Deze compensatie vertraagt de transitie naar een duurzame economie én verkleint de prikkel voor deze en andere bedrijven om te innoveren en het productieproces te verduurzamen. Het kabinet kan dit budget beter besteden aan duurzame energie en innovatie. Beter voor bedrijven, burgers en bijen.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland

Beluister ook het radio-interview hierover