Zwerfafval is een enorm probleem. Natuurlijk ligt een groot gedeelte bij ‘ons eigen’ gedrag; we moeten immers niets in de natuur dumpen. Maar ook plastic als materiaal gaat niet vrijuit. Daarom komt er vanaf 3 juli 2021 een verbod op wegwerp plastic. Wat houdt dit verbod in? En wat valt wel en niet onder dit verbod? 

Waarom een verbod?

Wereldwijd groeit de hoeveelheid plastic soep en zijn veel stranden bezaaid met afval. Dit plastic afval vergaat niet in de natuur. 50% van het zwerfafval op de Europese stranden bestaat uit wegwerpplastics. Soms draagt plastic echter bij aan een langere houdbaarheid, waardoor het zeker wel toegevoegde waarde heeft in de keten. Het verbod dat op 3 juli 2021 ingaat, kijkt vooral naar verpakkingen waarbij deze toegevoegde waarde er niet is én waar goede alternatieven voor zijn.

De wegwerpplastic items die het meest voorkomen op de Europese stranden zijn:

  1. drinkflesjes en doppen (21%),
  2. sigarettenpeuken (19%),
  3. wattenstaafjes (12%),
  4. chipszakjes & snoeppapiertjes (9%),
  5. sanitaire doekjes, maandverband, tampons (8%),
  6. plastic tasjes (6%),
  7. plastic rietjes, bestek, borden & roerstaafjes (4%),
  8. drinkbekers & deksels (3%),
  9. ballonnen & ballonstokjes (2%),
  10. containers en verpakkingen van fast food (2%)

En als we niets tegen deze plastic soep ondernemen, zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zijn dan vis. Dat is de aanleiding voor het SUP verbod – het verbod op single use plastics.

Wat wordt er verboden?

De richtlijnen van de Europese Unie worden voor 3 juli 2021 door de lidstaten verwerkt in een wet. De wet verbiedt: plastic bestek, plastic borden, plastic rietjes, plastic roerstaafjes, ballonstokjes, plastic wattenstaafjes, van EPS schuim gemaakte bekers en voedsel- en drankverpakkingen en alle producten die gemaakt zijn van oxo-degradeerbaar plastic.

Het maakt niet uit of de artikelen gemaakt zijn van virgin plastic, gerecycled plastic of biobased plastic. Het doel is het tegengaan van zwerfafval en alle plastic wegwerpartikelen vergaan niet in de natuur.

Wat mag nog wel?

Voor bijv. frietbakjes, koffiebekers en catering schalen is er nog geen concreet verbod in juli 2021, maar het gebruik van plastic varianten moet wel worden gereduceerd.

Stap vandaag nog over

Er zijn al veel alternatieven voor wegwerp plastic op de markt, denk aan bestek, borden, rietjes en roerstaafjes van bagasse, bamboe, hout of papier. Deze materialen worden niet verboden en zijn milieuvriendelijk. En hoe meer vraag… hoe goedkoper deze alternatieven worden.

Dus waarom zou je wachten tot het verboden wordt als je nu al de eerste stap kunt zetten?

Kijk op moonendirect.nl/bio-assortiment

Marc Janssen, Sales Manager Retail bij Moonen Packaging