Vandaag heeft Stichting de Reisbeweging bekend gemaakt dat op 17 mei 2021 een nieuwe editie van het Low Car Diet van start gaat. Met deze mobiliteitswedstrijd biedt de organisatie het bedrijfsleven een aantrekkelijke tool om de positieve verandering op het gebied van reizen en werken, die heeft plaatsgevonden door COVID-19, vast te houden.

“De coronacrisis is een soort dry run voor een mobiliteitstransitie gebleken. Onze manier van reizen en werken is door noodzaak drastisch veranderd. Om de gestelde klimaatdoelen te behalen moeten we dit momentum vasthouden en de veranderingen borgen in het mobiliteitsbeleid van de organisaties”, aldus Joris Smulders (directeur Stichting de Reisbeweging, initiatiefnemer van het Low Car Diet).

Low Car Diet sluit hier goed bij aan; “We stimuleren werknemers al sinds de start van Low Car Diet om niet onnodig te reizen, zoveel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk te wandelen of te fietsen en vooral de spits te mijden.” De afgelopen maanden liet de CO2-uitstoot in Nederland de sterkste daling ooit zien o.a. doordat veel medewerkers genoodzaakt thuis moesten werken. “We willen bedrijven en organisaties ondersteunen om die mobiliteitstransitie voort te zetten.”

Daarom heeft de organisatie besloten het Low Car Diet opnieuw te organiseren vanaf 17 mei 2021, maar wel op een vernieuwende manier. Voorheen ging het enkel om duurzaam reizen tussen woon- en werklocatie, nu gaat het ook om het maken van gezonde en duurzame keuzes tijdens het thuiswerken. Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om genoeg te bewegen om ergonomische en fysieke klachten te voorkomen. Zo beloont de app die wordt gebruikt tijdens de wedstrijd ook het maken van een korte wandeling en een fietsrit. “Op een leuke manier ga je als organisatie een maand lang aan de slag met het Low Car Diet. We stomen de teams echt klaar voor de wedstrijd en blijven ze coachen gedurende de maand. Zo is er een landelijke kick-off, het wekelijkse tussenklassement, bieden onze partners verschillende soorten vervoer aan én maken we uiteindelijk de grote winnaar bekend.” 

Het aantal deelnemers van de voorgaande edities staat nu op 13.000, maar de organisatie verwacht dat de teller ruimschoots over de 25.000 gaat komend jaar. “De coronacrisis heeft de mobiliteitstransitie in een stroomversnelling gebracht en laat zien dat het aanpassingsvermogen van medewerkers groot is. Daar moeten we nu op een aantrekkelijke manier op doorpakken en met het Low Car Diet geven we hier actief invulling aan.” Bedrijven en organisaties zoals Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Arcadis, Strukton en Unilever verschenen eerder al aan de start en gingen samen voor een besparing van 100 ton CO2-uitstoot.

Op de nieuwe website www.lowcardiet.nl vind je meer informatie.