De vijfde editie van de Plantum Duurzaamheidsprijs is dit jaar gewonnen door Limagrain Nederland met Advanta Stay Green. Het bedrijf uit Zeeland dat actief is in de veredeling van landbouwzaaizaden is een van de 17 inzendingen die meedongen naar de prijs.

Zaadmengels

Limagrain heeft een milieuvriendelijke aanpak voor het groeiende probleem van de eikenprocessierups bedacht. Ze ontwikkelden uitgekiende zaadmengels van inheemse soorten die verschillende insecten aantrekken, waaronder ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De aanpak bestaat uit meerdere componenten. Naast de zaadmengels worden er nestkastjes geplaatst waardoor de habitat voor vogels en vleermuizen sterk verbetert, ook zij ruimen eikenprocessierupsen op. In samenwerking met het kenniscentrum Eikenprocessierups werd er goed gemonitord of de aanpak ook effectief is. De resultaten zijn bemoedigend, Limagrain zag 80% minder nesten dan op de controle locatie zonder deze maatregelen.

Zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen

Volgens het juryrapport is de inzending van Limagrain een prachtig voorbeeld hoe met de natuur zelf wordt gewerkt om een plaag te bestrijden, zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen. Hun bijdrage draagt tevens bij aan de biodiversiteit in het landschap en is zowel binnen als buiten de stad toepasbaar. Een mooi voorbeeld hoe vanuit de zaadsector een groene oplossing wordt geleverd aan het oplossen van een maatschappelijk probleem.

DSV Zaden pakte de tweede plek met haar klimaatadaptieve halfverharding voor groenere parkeerplaatsen. Royal van Zanten won het brons met het Deep Purple handdesinfectiemiddel ontwikkeld vanuit snoeiafval.

Alle inzendingen zijn hier te bekijken.

Foto: Uitreiking Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 in Hoogerheide bij een proeflocatie. Vlnr: Adjunct-directeur Plantum, Anke van den Hurk, Commercieel manager Limagrain Job Steunenberg, beleidsmedewerker LNV / voorzitter jury, Marien Valstar