ABN Amro krijgt de prijs in de categorie ‘oliedom’ voor zijn financiering van onnodig verontreinigende olie- en gasprojecten. Met name de BTC-pijpleiding door Azerbeidzjan, Georgië en Turkije is Milieudefensie een doorn in het oog. Ook wil Milieudefensie druk uitoefenen op de bank over de financiering van de gaspijplijn op het Russische eiland Sachalin.

Enige

Herman Mulder, directeur-generaal van de Group Risk Management van ABN Amro, kwam als enige van de genomineerde bedrijven naar de prijsuitreiking. Hij weigert de prijs. Volgens hem zit het probleem niet bij de multinationals maar bij de lokale overheden. Overigens nam hij de prijs wel mee om, zoals hij zei, ‘collega’s te prikkelen’.

Publieksprijs

Voorafgaand aan het evenement liet Milieudefensie het publiek het meest vervuilende bedrijf te kiezen. Van de 5500 stemmen, krijgt Shell er 36%. Daarmee is het de winnaar van de Publieksprijs. Volgens de jury schiet Shell tekort ‘van Nigeria tot Texas en van de Filipijnen tot Zuid-Afrika’.

Brandhout

Winnaar in de categorie brandhout is Worldwood. De houtimporteur is, volgens onderzoek van Milieudefensie, de grootste verwoester van het regenwoud met de import van teakhout uit Birma.

Tijdens het gala in de Rode Hoed deed Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie, een oproep aan premier Balkenende om te komen met ‘wettelijke regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen’. ‘Dertien jaar ervaring leert dat vrijwillige regels voor bedrijven niet werken.’