KPN mag zich in 2014 wereldklimaatleider noemen binnen de telecomsector, zo blijkt uit de rapportage van het CDP dat jaarlijks de energie- en klimaatdoelstellingen van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd in kaart brengt.

In 2014 scoort KPN maar liefst 99 van de 100 punten en behoudt het de hoogste performance-score ‘A’. Daarmee behoort KPN tot de groene wereldtop van beursgenoteerde bedrijven. Binnen de telecomsector neemt KPN de leidende positie in Europa. Wereldwijd deelt KPN binnen de telecomsector de eerste plaats met het Zuid Koreaanse KT. In het rapport van 2013 scoorde KPN op transparantie 95 van de 100 punten en behaalde het eveneens performance-score ‘A’.

‘Je komt pas in de top als je niet alleen zelf energie en CO2 bespaart, maar ook aantoonbaar je klanten helpt om energie en CO2 te besparen’

‘We kunnen als KPN erg trots zijn op deze prestatie’, zegt energiemanager Marga Blom. ‘We scoren dit jaar extra goed doordat we niet zomaar groene stroom gebruiken, maar donkergroene stroom. Dat wil zeggen: van Nederlandse bodem en volledig duurzaam. Daarnaast is ons absolute energieverbruik gedaald en hebben we maar liefst 95 procent CO2 gereduceerd ten opzichte van 2005.’ Niet alleen de eigen energiebesparing heeft voor deze prestatie gezorgd. ‘Je komt pas in de top als je niet alleen zelf energie en CO2 bespaart, maar ook aantoonbaar je klanten helpt om energie en CO2 te besparen. Onder andere dankzij kpnbespaarmeter.nl helpen we klanten energie te besparen.’

CDP

Het CDP (voormalig Carbon Disclosure Project) geeft beleggers inzicht in het energieverbruik van bedrijven waarin ze investeren. Zij bevragen jaarlijks zo’n 3.000 beursgenoteerde bedrijven over energieverbruik, reductiedoelstellingen en strategie. Ook onderzoeken zij hoe de organisatie omgaat met klimaatverandering, op welke manier zij de gevolgen daarvan proberen tegen te gaan en hoe transparant ze daarover zijn. Op basis van deze informatie wordt jaarlijks een rapport gemaakt, zodat investeerders die deelnemen in het CDP kunnen beoordelen hoe bedrijven waarin ze investeren klimaatverandering beïnvloeden.

Download het hele onderzoeksrapport | PDF | 3,7 MB