Het eerste Tier IV Datacenter van Nederland won dit jaar de ICT Milieu Award 2015. De prijs werd uitgereikt door brancheorganisatie Nederland ICT tijdens de Avond van de Digitale Economie. Royal HaskoningDHV verzorgde in nauwe samenwerking met KPN het ontwerp, bouwmanagement, Tier certificering programma en het integrale testprogramma van het groene datacenter.


Begin juli 2015 opende het nieuwe Tier IV Datacenter haar deuren op de High Tech Campus in Eindhoven. De jury was onder de indruk van de hoge duurzaamheidprestaties. Uit het juryrapport: “KPN heeft ervoor gekozen volledig groene energie uit Nederland te gebruiken. Op de High Tech Campus in Eindoven gebruikt het nieuwe datacenter de restwarmte van nuttig voor verwarming van andere gebouwen. Ook de cradle-to-cradle aanpak in het ontwerp van het datacenter past in dit duurzaamheidsbeleid. De combinatie van de structurele aandacht voor duurzaamheid en dit soort aansprekende initiatieven zijn belangrijk voor de positie van Nederland als duurzame Digitale Delta.”

Van visie naar succesvolle integratie

Stijn de Kruijf, datacenter expert van Royal HaskoningDHV: “Gedurende het gehele proces hebben alle betrokken partijen elkaar uitgedaagd te streven naar eenvoud in installaties, maar tegelijkertijd de maximale zekerheid van de continuïteit van processen te waarborgen. Naast het continue verbeteren van de energie-efficiëntie, is ons team ervan overtuigd dat het noodzakelijk om datacenters onderdeel te laten zijn van de circulaire economie. Ik ben er trots op dat ons team dankzij de goede samenwerking met KPN en het combineren van kennis van datacenters, redundantieprincipes en duurzaamheid, een bijdrage hebben kunnen leveren aan het winnen van de ICT Milieu Award.” Royal HaskoningDHV adviseert KPN sinds enige jaren bij de strategievorming en verslaggeving op het gebied van duurzaamheid.