De drie duurzame ondernemingen die kans maken op de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap zijn Koninklijke Auping B.V. uit Deventer, Eosta B.V. uit Waddinxveen en Omrin uit Leeuwarden. Dit werd vandaag bekendgemaakt toen vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst bij de drie ondernemingen langs ging om hen persoonlijk te feliciteren. De finalisten werden vooraf gekozen in een besloten bestuursvergadering bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Hierbij was ook erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig. De uitreiking van de Koning Willem I Prijs en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap vindt plaats op 28 mei in Nijmegen. De stad is dit jaar uitgeroepen tot European Green Capital. 

 

image image
image image

Foto 1, 2 en 3: Vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst verrast ondernemingen met bekendmaking finaleplek. Vlnr: Auping, Eosta, Omrin – credits: Koning Willem I Stichting
Foto 4: Bestuursvergadering Koning Willem I Stichting op 17 april j.l. in aanwezigheid van erevoorzitter Koningin Máxima en voorzitter Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank – credits: Koning Willem I Stichting / Maarten Huisman

Voorzitter van de vakjury Anne-Marie Rakhorst: ‘Alle twaalf genomineerde ondernemingen blinken uit op het gebied van duurzaamheid. Het is niet gemakkelijk om een keuze te maken; álle bedrijven leveren immers een waardevolle bijdrage aan de economie en onze samenleving. Groente- en fruitdistributeur Eosta, duurzaam beddenmerk Auping en afvalinzamelaar en -verwerker Omrin vielen echter het meest op dankzij hun geslepen, innovatieve duurzaamheidsaanpak.’

Europese leider in overzees fruit en Nederlandse kasgroente

Eosta B.V. is Europa’s leidende importeur en distributeur van biologische en eerlijke versproducten van over de hele wereld en initiator van verschillende duurzaamheidsinitiatieven. Zo vertelt een ‘trace & tell’-systeem precies waar het product vandaan komt en wie de duurzame teler is. Met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente, fungeert het Waddinxveense bedrijf als innovatieve ketenregisseur voor meer dan duizend telers op zes continenten.

130 jaar goede nachtrust dankzij Koninklijke Auping B.V.

Koninklijke Auping B.V. is een familiebedrijf uit Deventer dat de wereld al 130 jaar van een goede nachtrust voorziet. De onderneming ontwikkelt recyclebare matrassen op bestelling en houdt de productie daarvan bewust in Nederland. Daarnaast heeft Koninklijke Auping B.V. de ambitie om volledig circulair te worden.

Grondstoffen terugwinnen uit afval

Omrin is inzamelaar en verwerker van afval met als doel hieruit zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie van te produceren. Middels een nascheidingsinstallatie, wordt het afval tevens aan de achterkant gescheiden en in verschillende stromen hergebruikt. Dit doen zij voor gemeenten in Friesland en Groningen, de regio Noord-Veluwe, Vlaardingen en Schiedam en voor vele bedrijven.

European Business Awards for the Environment

De overige negen genomineerde bedrijven die niet door zijn naar de finale, zijn Koffiebranderij G. Peeze B.V. uit Arnhem, Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. uit Bolsward, EcoChain Technologies B.V. uit Amsterdam, Hoeksche Hoeve B.V. uit ’s-Gravendeel, DSM-Niaga uit Geleen, Ter Laak Orchids uit Wateringen, De Verspillingsfabriek uit Veghel, ORTEC uit Zoetermeer en Mud Jeans International B.V. uit Almere. Zij gaan echter niet geheel met lege handen naar huis: de vooraanstaande bedrijven zijn uitgenodigd om als Nederlandse afgevaardigde mee te dingen naar de prestigieuze European Business Awards for the Environment. Deze internationale duurzaam ondernemerschapsprijs, die in oktober voor de tiende keer plaatsvindt, wordt jaarlijks uitgereikt door de Europese Unie.

Over de Koning Willem I Prijs & Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

De Koning Willem I Stichting reikt sinds 1958 tweejaarlijks de Koning Willem I Prijs in de categorieën ‘grootbedrijf’ en ‘mkb’ uit en daarnaast de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Ze vormen de ultieme bekroning op goed ondernemerschap. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. Prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank N.V., bekleedt de functie van voorzitter. De onafhankelijke ondernemingsprijzen worden actief gesteund door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.