Heeft u een wagenpark? Dan heeft u de term ‘Green Driving’ vast weleens voorbij horen komen. Groen rijden is het zo besturen van het voertuig dat het zo min mogelijk brandstof verbruikt. Het draait om het bewust maken van bestuurders over hoe zij de voertuigen besturen, met als doel een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten.

In dit artikel geef ik een aantal tips om kosten te besparen door uw wagenpark groen(er) te maken.

1) Investeer in een oplossing voor wagenparkbeheer

Om een groener wagenpark te realiseren heeft u toegang nodig tot de juiste data. Deze data kunt u verkrijgen met een fleet management oplossing. Vervolgens gaat u deze data analyseren om te bepalen wat de juiste acties zijn om uw wagenpark groener te maken. Door te investeren in een fleet management oplossing, zet u dus de eerste stap naar een groener wagenpark.

2) Hou uw vloot zo nieuw mogelijk

Zorg ervoor dat u uw vloot zo nieuw en geüpgraded mogelijk houdt. Nieuwe voertuigen zijn milieuvriendelijker dan oudere voertuigen. De technologie in nieuwere voertuigen zorgt ervoor dat de totale CO2-uitstoot tot een minimum wordt beperkt.

3) Beloon uw beste chauffeur

Motivatie is de sleutel om uw werknemers aan te zetten tot zuiniger rijgedrag. Sleutelelementen voor groen rijgedrag zijn onder andere een passende snelheid en niet onnodig versnellen of hard remmen. Met toegang tot bestuurdersgegevens kunt u een score geven op basis van het rijgedrag van elke bestuurder in uw bedrijf. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een competitie te houden onder uw werknemers: wie het zuinigst rijdt. De bonus is dat u ook zult ervaren dat uw brandstofkosten dalen in combinatie met de vermindering van algemene slijtage van uw wagens.

4) Sharing is caring

Door te investeren in een oplossing voor wagenparkbeheer kunt u analyseren of u het aantal voertuigen dat u tot uw beschikking heeft, wel of niet nodig is. Voor sommige bedrijven is CarSharing, oftewel autodelen, het antwoord om de vloot groener te maken en tegelijkertijd geld te besparen.

5) Blijf regelmatig onderhoud uitvoeren

Gebruik uw fleet management oplossing om bij te houden wanneer uw voertuigen moeten worden onderhouden. Motoren die soepel lopen zullen minder hoeveelheden giftige stoffen in de lucht uitstoten. Houd ook uw banden goed in de gaten, want banden die niet goed zijn opgepompt, zullen het brandstofverbruik verhogen.

Waarom zou u zich druk maken om green driving?

Omdat voertuigen en de hedendaagse manieren van commercieel vervoer bijna uitsluitend op fossiele bronnen draaien, dragen voertuigen in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Door te proberen om de hoeveelheid gassen en giftige deeltjes in de lucht te minimaliseren, verminderen we de schade die we veroorzaken aan onze planeet.

Daarnaast bespaart u met green driving ook nog eens geld. Dit komt omdat uw voertuigen minder brandstof verbruiken en u de onderhoudskosten verlaagt als gevolg van het zuiniger rijgedrag van uw bestuurders. Ook verkleint u de kans op verkeersovertredingen en ongevallen aanzienlijk door uw bestuurders te coachen op veiliger en groener rijgedrag.

Kim Pot, Marketing Coördinator bij Fleet Complete