Voor ondernemers en bedrijven die een product duurzaam willen verpakken, maar nog niet goed weten waar ze moeten beginnen, heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) de Sustainable Packaging Support Tool ontwikkeld. Deze tool biedt een handvat voor de eerste stappen naar een duurzame product-verpakkingscombinatie. Aan het eind heeft de gebruiker een lijst met eisen voor de verpakking, gebaseerd op productbehoeften én zijn duurzaamheidsstrategie.

Om tot deze lijst te komen, biedt de tool een stap-voor-stap handleiding waarbij het te verpakken product grondig onder de loep wordt genomen. “Als een bedrijf bijvoorbeeld boter wil verpakken, kan je met behulp van de tool de eisen verzamelen waar de verpakking aan moet voldoen. Maar de tool zet je ook aan het denken over allerlei andere aspecten om rekening mee te houden, zoals transport en distributie, de opslag en het gebruik van het product”, vertelt verpakkingskundige Tim Duivesteijn van het KIDV.

“Om bij het voorbeeld van boter te blijven: het kan zijn dat die verwarmd in de verpakking wordt gegoten en daarna afgekoeld wordt getransporteerd en koel bewaard moet worden. Dat stelt verschillende eisen aan de verpakking. Vervolgens gebruikt de consument de boter waarschijnlijk langere tijd, die de verpakking dus meerdere keren moet kunnen openen en dichtmaken. Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij de keuze van de verpakking. Met de tool loop je deze stuk voor stuk langs”, aldus Duivesteijn.

De resultaten uit de tool kunnen worden gebruikt om een dossier op te bouwen rondom de verpakking, om zo te voldoen aan de (wettelijke) essentiële eisen en om te controleren of alle aspecten bij de keuze van de verpakking zijn meegenomen. Ook kunnen ze als input dienen voor de ontwerper en/of producent, met als uiteindelijke doel een duurzame, goed recyclebare dan wel circulaire verpakking.

Klik hier voor de Sustainable Packaging Support Tool.