Op vrijdag 3 oktober a.s. gaat de Sustainability Challenge 2014 van start. Op het hoofdkantoor van Liander in Arnhem ontmoeten 100 geselecteerde studenten en starters de 5 deelnemende topbedrijven om de tweede editie van deze unieke duurzame businesscase-competitie in te luiden. 

Van 3 oktober tot en met 27 november gaan 100 studenten en starters de strijd met elkaar aan om de winnende oplossing te bedenken voor duurzaamheidsvraagstukken van 5 grote Nederlandse bedrijven. Dit jaar dagen Cofely, Liander, PostNL, Vitens en VolkerWessels de deelnemers uit om met vernieuwende ideeën te komen voor concrete businesscases binnen het thema van dit jaar: ‘Urban Solutions’.

  • Cofely wil kennis over het energiegebruik per werkplek vertalen in oplossingen waarmee bedrijven energie kunnen besparen.
  • Liander vraagt een oplossing om een circulaire bedrijfsvoering te realiseren
  • PostNL wil weten hoe ze oude producten bij stadsbewoners kostenefficiënt kan inzamelen.
  • Vitens zoekt een manier om energiebehoefte voor warm water naar beneden te brengen.
  • VolkerWessels zoekt investeringsmogelijkheden om bestaande infrastructuur beter te benutten.

Utrecht is pilotstad. Dit betekent dat de stad als experimenteerruimte mag worden gebruikt voor de oplossingen die zijn bedacht.

Kick-off en vervolgprogramma

Tijdens de kick-off op het hoofdkantoor van Liander in Arnhem presenteren de bedrijven hun businesscase en maken de deelnemers een start met het oplossen van de vraagstukken. Urgenda-directeur en Trouw Duurzame 100 #1 Marjam Minnesma opent de kick-off.

Tijdens de halve finale op 31 oktober bij Pakhuis de Zwijger kiest elk bedrijf één team met de beste oplossing. Deze vijf teams presenteren zich op het 15de Nationaal Sustainability Congres op 4 november te Den Bosch. Hier zullen ze met de aanwezigen hun idee en presentatie verder kunnen aanscherpen voor de finale op 27 november in Utrecht.

Succes vorig jaar

Vorig jaar (zie filmverslag) was de winnende case voor PostNL, die ook dit jaar meedoet. “We zijn vol lof over hoe de studenten met een frisse blik een innovatieve én commerciële oplossing hebben gevonden voor het vergroenen van onze pakketbezorging in binnensteden”, aldus projectmanager sustainability Kees-Willem Rademakers van PostNL.

SustainableMotion

De Sustainability Challenge is een initiatief van SustainableMotion, een projectbureau voor innovatieve concepten, gericht op bedrijven en overheden die een nieuwe generatie willen inzetten voor het aanpakken van actuele en business gerelateerde duurzaamheidvraagstukken.

Deelnemende partners

Naast de bedrijven en de gemeente Utrecht zijn deze partners betrokken: NCDO/Oneworld, Het Groene Brein, Nationaal Sustainability Congres, De Kleine Consultant, VBDO, Urgenda, Pakhuis de Zwijger, Universiteit Utrecht.