In New York is, aan boord van de driemaster ‘Clipper Stad Amsterdam’, door meer dan 40 jongeren het startsein gegeven voor de SDG World Tour.

De SDG World Tour

De SDG World Tour is een nieuw initiatief van jongeren voor jongeren. Het doel is het vergroten van het bewustzijn en het versnellen van de progressie van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. De SDG World Tour start op 16 augustus 2020 vanuit Amsterdam en komt aan in NYC in september 2022.

 

 

Kick-off

Tijdens de kick-off vandaag vond ook de eerste jongerendialoog over SDG nummer 8 plaats. Dit ontwikkelingsdoel is gericht op werkgelegenheid en  duurzame economische groei.

Bij de start waren onder andere Udo Kock (plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam), Avianka Aventurin (de eerste jongerenburgemeester van Amsterdam) en Alison Smale (onderdirecteur Global Communication bij de Verenigde Naties) aanwezig.

Er zijn meerdere prominenten betrokken bij de SDG World Tour. Voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon is beschermheer en astronaut André Kuipers is ambassadeur van het project.

Partners

De SDG World Tour heeft twee founding partners: Randstad en Goldschmeding Foundation. Daarnaast steunt de Gemeente Amsterdam het initiatief.

De Route is bekend

De organisatie maakte tijdens de persconferentie in New York bekend dat de boot achtereenvolgens de volgende 17 locaties aandoet: Amsterdam, Samsø Island (Denemarken), Bergen (Noorwegen), Rabat (Marokko), Rio de Janeiro (Brazilië), Buenos Aires (Argentinië), Galapagoseilanden (Ecuador), San Francisco (VS), Tokio (Japan), Shanghai (China), Manilla (Filippijnen), Bali (Indonesië), Great Barrier Reef (Australië), Mumbai (India), Madagaskar, Kaapstad (Zuid-Afrika), Dominicaanse Republiek, New York (VS).

De 17 doelen (SDG’s) die de Verenigde Naties ontwikkelde, vormen een blauwdruk voor een betere en duurzamere wereld in 2030. Ze zouden moeten functioneren als leidraad voor bedrijven, instellingen en organisaties, maar dit gebeurt nog (veel) te weinig. Onder auspiciën van beschermheer Ban Ki-Moon komt The Clipper Amsterdam in september 2022 aan in de haven van New York. Onderweg ondernemen passagiers diverse activiteiten om de awareness rondom de SDG’s te vergroten. Denk aan het delen van succesvolle en impactrijke SDG-projecten op de boot en op aanleglocaties. Maar ook door mensen op die locaties bij elkaar te brengen en zo te zorgen voor meer zichtbaarheid, begrip en inspiratie. Bij instellingen, bedrijven en mensen overal ter wereld.