Met de toetreding tot MJA3 wordt de deelname van de keramische industrie in de Meerjarenafspraken 1 en 2, die sinds 1993 gelden, feitelijk voortgezet. Hoewel de keramische industrie al decennia vóór 1993 bezig was met energiebesparing, behaalden de fijn- en grofkeramische industrie gedurende de convenantsperioden uitstekende resultaten.

De activiteiten die uit de nieuwe Meerjarenafspraken voortvloeien zijn onder andere het opstellen van individuele energiebesparingsplannen, structurele energiezorg en good-housekeeping. Naast de individuele activiteiten vervult brancheorganisatie VKO voor de Nederlandse keramische industrie een overkoepelende rol bij studies en onderzoek die voor de gehele sector van belang zijn.

In de keramische industrie, dat klei omzet in vormvaste producten met een maatschappelijke meerwaarde, vergen het droog- en bakproces de meeste energie.

Naast deelname aan MJA3 zet de Nederlandse keramische industrie zich ook via deelname aan de Europese CO2-emissiehandel in voor klimaatverbetering en -dus- energiebesparing. In de komende decennia zal de keramische industrie dan ook op beide beleidsterreinen haar steentje aan een duurzame samenleving bijdragen.

In de stichting Verenigde Keramische Organisaties werken de drie brancheorganisaties samen van fabrikanten van bakstenen (KNB), van keramische dakpannen (NEDACO) en van aardewerk (AVA). De Nederlandse keramische industrie heeft een gezamenlijke omzet van circa Euro 650 miljoen en biedt een directe werkgelegenheid aan circa 3000 personen. De indirecte werkgelegenheid (ontwerp, verwerking, transport) is een veelvoud daarvan.