Ondanks dat voor veel bedrijven de CSRD-plicht vervallen is, biedt duurzaam ondernemen nog steeds kansen voor ondernemers. Denk hierbij aan kansen op het gebied van financiële waarde, toekomstbestendigheid en strategische positie.

Met dat in gedachten, voerde een stagiair bij de afdeling Duurzaamheidsadvies van Van Oers een onderzoek uit, in samenwerking met collega’s van het Corporate Finance-team. Wij spraken hierover met één van de duurzaamheidsadviseurs, die toelicht hoe duurzaamheidsinformatie concreet kan bijdragen aan de waarde van een onderneming én hoe bedrijven hiervan kunnen profiteren.

Van verplichting naar waardecreatie

De focus lag op een praktisch toepasbare aanpak voor het midden- en kleinbedrijf. Bij het berekenen van de economische waarde van deze ondernemingen is de ‘discounted cash flow’-methode het meest gangbaar. Deze methode berekent de waarde van de onderneming op basis van de toekomstige geldstromen van de onderneming, rekeninghoudend met het door een investeerder gewenste rendement.  Hierbij wordt onder meer een inschatting gemaakt  van de risico’s die spelen, waarbij ook duurzaamheidsinformatie een rol speelt.

Door duurzaamheid niet langer uitsluitend als een verplichting te zien, maar juist als een kans en een sterkte van de onderneming , wordt duidelijk hoe verduurzaming bijdraagt aan waardevermeerdering van de onderneming. Zo ontstaat een directe koppeling tussen duurzame inspanningen en de financiële waarde van uw bedrijf.

Strategische voordelen

De belangrijkste conclusie? Verduurzaming is niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook een strategische keuze die waarde creëert. “Het is belangrijk dat ondernemers inzien dat verduurzaming niet alleen een kostenpost is, maar juist ook rendement oplevert; bij verkoop, bij financiering en in de positionering naar klanten en werknemers,” legt de adviseur uit.

Waarderingen spelen een rol bij overnames, maar ook bij strategische planning, bedrijfsopvolging en het aantrekken van financiering. Banken en private equity-bedrijven letten steeds scherper op ESG-criteria. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot gunstigere financieringsvoorwaarden, zoals rentekorting bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, of zelfs hogere financiering. “De nauwe samenwerking tussen Duurzaamheidsadvies en Corporate Finance bij Van Oers laat zien dat duurzaamheid niet alleen een morele of wettelijke overweging is, maar vooral een strategische kans.”

Klein beginnen, groot groeien

De belangrijkste tip voor ondernemers? “Ga uit van uw eigen kracht: waar staat uw bedrijf voor en hoe kan dat bijdragen aan een duurzame toekomst? Dat is het vertrekpunt. In onze adviestrajecten beginnen we vaak met een kleine eerste stap (quick win) en bouwen we het steeds verder uit. Zo wordt duurzaamheid geen extra last, maar juist een kans en hierdoor ook een vanzelfsprekend onderdeel van uw bedrijfsstrategie.”

Jop Stevens, Adviseur Duurzaamheid bij Van Oers

Zie ook de Masterclass Toekomstbestendig ondernemen op 27 mei 2025