Vandaag wordt de Duurzame Jonge 100 gelanceerd, de lijst met de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De uitdagingen waar we voor staan – van klimaatverandering en financiële crisis tot de voedselproblematiek – zijn groot en complex. Een generatie van jonge koplopers laat zien hoe het anders kan en komt met concrete oplossingen.

De initiatieven uit de lijst zijn vooruitstrevend en veelal baanbrekend. Zo ontwikkelde Reinoud Feenstra (28) een innovatieve manier om drinkwater uit zeewater te winnen met behulp van windenergie. Aagje Hoekstra (24) maakt bioplastic uit de dode kevers die overblijven na de kweek van meelwormen voor dierenvoedsel, en Lydeke Bosch(23) gebruikt diezelfde meelwormen als ingrediënt voor haar Italiaanse pastameel. Paul Geurts van Kessel (26) helpt scholen om samen met ouders zonnepanelen te financieren en Chokri Mousaoui (30) verovert Silicon Valley met zijn internationale startup, Eternal Sun, waarmee hij innovatieve zonnesimulatiesystemen produceert. Het is slechts een kleine greep uit de tweede editie van de vandaag gelanceerde lijst van 100 innovatieve doeners en denkers onder de 32 jaar op het gebied van duurzaamheid.

Blik op de toekomst
De Duurzame Jonge 100 (DJ100) werd vorig jaar opgericht door vier twintigers die de wereld willen laten zien wat de jonge generatie in huis heeft. Anne Walraven, oprichter van FutureFuel.nu en mede-oprichter van de DJ100: ‘De jonge generatie heeft een grote impact en potentie. Deze jonge mensen gunnen ons een blik in de toekomst: een nieuwe economie is al zichtbaar in hun denken en doen. De eerste editie in 2013 heeft daarbij laten zien hoeveel behoefte er is aan aansprekende voorbeelden van hoe de jonge generatie het heft in eigen handen neemt.’ Natascha Kooiman (29), mede-oprichter van duurzame food-startup Smaackmakers is een van de jonge koplopers uit de lijst van dit jaar: ‘Met de DJ100 bewijzen we dat verduurzaming absoluut mogelijk is. Samen komen we verder, als een beweging van jonge mensen die niet meer te stoppen is.’

Jury en beoordeling
De jury bestaat o.a. uit Katja Schuurman (Return to Sender), Jan van Betten (Nudge), Mart Lubben (Studenten voor Morgen) en Reinier van den Berg (Ecoland.tv). Zij beoordeelden dit jaar bijna 200 nominaties. Reinier van den Berg: ‘De ideeën en initiatieven in de lijst zijn ongelofelijk goed. Deze jonge mensen bewijzen dat de transitie naar bijvoorbeeld een nieuw energiesysteem voor 100% mogelijk is. Ik vind het belangrijk om de DJ100 te steunen, omdat we hiermee al die jonge koplopers het podium kunnen geven dat ze verdienen. Door de initiatieven onder de aandacht te brengen van het grote publiek, kunnen we de impact van deze jonge mensen vergroten. Dan gaat het pas echt de goede kant op.’

De jonge duurzame koplopers van 2014 staan op de website van de DJ100. Vanavond viert de DJ100 de wederom geslaagde zoektocht tijdens ‘DJ100: Join the future’ in Pakhuis de Zwijger. Iedereen is welkom, aanmelden kan op de website van Pakhuis de Zwijger.

Over de Duurzame Jonge 100
De Duurzame Jonge 100 (DJ100) is een zoektocht naar de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Na het succes van 2013 en 2014 gaat de DJ100 verder als een beweging van jonge mensen met impact die samen hun duurzaamheidsambities willen versnellen, en bedrijfsleven en overheden uitdagen om met hen mee te bewegen.