Duurzaamheid speelt een grote rol in onze maatschappij en als bedrijf is het verstandig om hierop in te spelen. Er zijn allerlei manieren om als werkgever een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Een goed mobiliteitsbeleid is essentieel als je graag rekening houdt met het milieu. Wil je jouw medewerkers graag duurzamer laten reizen? Dan is het goed om te weten hoe je dat het beste kunt aanpakken. Wij zetten het hieronder op een rij!

Communiceer de voordelen

Een goede manier om je personeel aan te moedigen om duurzamer te reizen, is om regelmatig de voordelen te communiceren. Duurzaam reizen brengt meerdere voordelen met zich mee en het is slim om je werknemers hiervan op de hoogte te brengen. Zo bestaat de kans dat ze van gedachten veranderen en vaker kiezen voor een milieuvriendelijke optie. Je creëert op deze manier meer bewustwording.

Vertel dat duurzaam reizen een positieve impact heeft op het milieu, kostenbesparend is en goed is voor het imago van het bedrijf. Om echt indruk te maken, kun je zo nu en dan laten zien welke effecten het heeft als medewerkers duurzamer reizen. Presenteer bijvoorbeeld gegevens over de verminderde CO2-uitstoot om aan te tonen welke impact het heeft.

Zorg voor goede voorzieningen bij kantoor

Wat ook een handige tip is om je medewerkers te stimuleren om milieuvriendelijker te reizen, is zorgen voor goede voorzieningen bij kantoor. Zorg in ieder geval voor voldoende parkeerplekken bij je kantoorpand, inclusief laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast is het slim om te investeren in een overkapte fietsenstalling. Hiermee zorg je voor een veilige plek voor de fietsen van je medewerkers. Een overdekte fietsenstalling biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Beloon duurzame opties

Een handige tip om je medewerkers duurzamer te laten reizen, is om duurzame opties te belonen. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aanbieden van een fietsplan of een reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer. Het is ook mogelijk om een soort spaarsysteem te gebruiken, zodat medewerkers punten kunnen sparen als ze voor een duurzaam vervoersmiddel kiezen. Deze punten kunnen ze vervolgens inwisselen voor bijvoorbeeld extra vakantiedagen of korting op bepaalde producten.

Als werkgever is het dus van belang om na te denken over manieren waarop je je werknemers kunt belonen voor hun duurzame gedrag. Beloningen werken over het algemeen vaak goed, dus ga op zoek naar methodes die motiverend werken.

Hanteer flexibele werktijden

Het is ook slim om als werkgever flexibel te zijn in de werktijden. Flexibele werkuren zijn aantrekkelijk voor mensen die met de elektrische auto of het openbaar vervoer reizen. Zo kunnen zij namelijk de drukke spits vermijden en op rustige tijden naar kantoor komen. Stel wel de eis dat ze het wekelijkse aantal werkuren halen.

Flexibele werktijden dragen bij aan een duurzaam bedrijf om verschillende redenen. Zo zorgt het voor minder files en een lagere uitstoot en wordt het aantrekkelijker om te kiezen voor alternatieve, duurzamere vervoersmiddelen.

Met deze tips hierboven moedig je jouw werknemers aan om vaker voor een duurzame reisoptie te kiezen. Het is een geweldige manier om te werken aan een bewuste en positieve bedrijfscultuur!