Vandaag treedt professor dr. Jacqueline Cramer aan als nieuwe voorzitter van de Plastic Soup Foundation. Oud-Minister Cramer neemt daarmee de plaats in van Jack van Ham, onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van het  Liliane Fonds, die de nieuwe milieuorganisatie het afgelopen jaar in professioneel vaarwater bracht.

Jacqueline Cramer: “Als Minister van VROM heb ik in 2009 als eerste de plastic soep bespreekbaar gemaakt in de EU Milieuraad. Nadat ik aftrad in februari 2010, nam ik me voor het daar niet bij te laten, dus toen ik gevraagd werd voor deze functie heb ik weinig bedenktijd nodig gehad. Voor 2014 staan er goede plannen op stapel, die echt verschil gaan maken. Denk aan de campagne Beat the Microbead tegen plastic in cosmetica, die inmiddels gesteund wordt door 33 NGOs in 15 landen, maar ook het programma Collect Your Own Fuel, de innovaties waarmee je olie wint uit vervuild plastic, zelfs als het al in water heeft gelegen. Van een kilo plastic kun je een liter olie maken. Als je dat weet, dan gooi je plastic toch nooit meer weg.”

Aftredend voorzitter Jack van Ham: “Ik ben met heel veel plezier tijdelijk voorzitter van de Plastic Soup Foundation geweest, maar deze jonge organisatie moet nu verder groeien onder leiding van een milieuexpert. Zelf zal ik me de komende tijd vooral inzetten voor de New World Campus. Kennis, creativiteit, ondernemerschap en passie voor een betere wereld komen hier samen om vernieuwende oplossingen te creëren. Natuurlijk moet de plastic soep ook daar onderwerp van discussie zijn.”