De Koninklijke Jaarbeurs heeft de UFI Sustainability Award 2022 gewonnen voor de verduurzaming van  het aanbod in haar horeca en voor de manier waarop voedsel binnen de Jaarbeurs verwerkt wordt. De prijs is uitgereikt door de wereldwijde  associatie van evenementenlocaties en -organisatoren, UFI. Jaarbeurs krijgt de prijs voor de innovatieve manier waarop zij haar voedselafval weet te verminderen en voor het feit dat alle menu’s vrijwel geheel vegetarisch zijn geworden.

Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer van de Koninklijke Jaarbeurs, is blij met de award: “Deze internationale erkenning is een enorme opsteker voor ons team, dat heel hard gewerkt heeft om deze duurzaamheidsslag te maken. UFI heeft aangegeven ons als voorbeeld te zien voor de wereldwijde beurs- en evenementenbranche. De afgelopen twee jaar hebben we de tijd dat we stil lagen als gevolg van de coronapandemie gebruikt om veel veranderingen door te voeren en voor te bereiden. Onze ambitie is om de meest duurzame evenementenlocatie van Europa te worden. Op het gebied van horeca maken we dus al een flinke sprong vooruit.”

In 2023 wil de Jaarbeurs met haar aanpak jaarlijks 846 ton CO2 besparen in de horeca . Daarom is ze gestart met het aanpassen van haar assortiment bij de restaurants (90% vega), de congressen en vergaderingen (80% vega), voor de medewerkers (100% vega) en voor de beurzen en events (50-90% vega). Daarnaast worden door slimmere planning en door samenwerking met Too Good To Go  en de voedselbanken per jaar bijna 178.000 maaltijden bespaard. De eigen composteermachine van de Jaarbeurs gaat jaarlijks bijna 83.000 kilo compost leveren. Ook compenseert de Jaarbeurs voor haar uitstoot via Trees for All, door het planten van 11.500 bomen per jaar.

Samenwerkingspartners naast Too Good To Go, de Utrechtse voedselbanken en Trees for All zijn Greendish, een bedrijf dat is gehuisvest in het Beatrixgebouw en dat helpt bij de vergroening van de menukaarten, zowel in de restaurants als op beurzen en evenenmenten; Winnow, een bedrijf dat helpt met metingen van de gft-afval in de afvalbakken; en Beelen, de afvalverwerker van de Jaarbeurs die ook de composteermachine verzorgt. De Jaarbeurs onderzoekt op dit moment hoe big data en Artificial Intelligence kunnen helpen om nog beter te voorspellen hoeveel voedsel er op verschillende dagen van de week bij verschillende evenementen nodig is.

Naast vergroening op het gebied van horeca, is de Jaarbeurs bezig met de verduurzaming van logistiek, van haar eigen operatie en met de vergroening van de locatie zelf. Ook wil de Jaarbeurs met organisatoren en branches in gesprek hoe duurzaamheid een inhoudelijk thema kan zijn op verschillende beurzen, evenementen en andere bijeenkomsten. In 2030 wil de Jaarbeurs de meest duurzame evenementenlocatie van Europa zijn.