Ioniqa maakt nu echt de stap van scale-up naar de markt: het technologiebedrijf bouwt zijn eerste PET-plastic up-cyclingfabriek, op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. In deze fabriek zal vanaf de zomer 2019 PET-plasticafval volledig circulair worden omgezet naar hoogwaardige, pure PET-grondstof, waarvan weer nieuwe producten voor voedselverpakkingen worden gemaakt. In dit kader is in april j.l. bekendgemaakt dat Ioniqa een samenwerkingsverband is aangegaan met Unilever en PET-producent Indorama.

Volgens Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, vormt de samenwerking met beide multinationals een belangrijke basis:  “Sinds 2011 werken we in ons lab in Eindhoven aan de technologie om alle kleuren PET-plastic afval èn textiel op oneindige basis te kunnen up-cyclen. De voorbije twee jaar hebben we in onze demonstratiefabriek in Rotterdam-Botlek bij Plant One veel testen uitgevoerd, onder meer voor Unilever en Indorama, die onze grondstof hebben gevalideerd voor voedselverpakkingen. Dat was van groot belang, want zo’n validatie betekent heel veel voor de markt om een circulaire oplossing te omarmen.”

Wereld schoner maken

Met het circulaire Ioniqa-proces is er geen nieuwe olie meer nodig voor het maken van nieuwe PET-materialen. “PET-afval is onze basis, vormt onze grondstof. In feite kan de oliekraan dus dicht. Uit deze grondstof (PET-afval) zijn PET-producten te maken identiek aan die uit olie gemaakt, met dezelfde kwaliteit, voedselveiligheid en met concurrerende prijzen. Via het Ioniqa up-cyclingproces kunnen we de wereld stap-voor-stap schoner maken en belangrijk, ook houden.”

En kijkend naar de vele beelden van de plastic soep in de oceanen en stortplaatsen met miljoenen plastic flesjes en doosjes, die voorbije maanden talloze malen zijn gepubliceerd: “We hebben er met z’n allen een enorme rotzooi van gemaakt. Ik ben blij dat we via ons circulair proces kunnen meewerken aan het opruimen van deze puinhoop en dat we – hoe gek het misschien ook mag klinken – plastic op deze manier duurzaam kunnen maken. Andere spelers in de waardeketen hebben ons proces al als een gamechanger bestempeld.”

Fabriek

De Ioniqa-fabriek in Geleen komt in een nieuwe hal die eind dit jaar klaar zal zijn. In het eerste halfjaar van 2019 worden de fabrieksinstallaties geplaatst en daarna volgt het opstartproces. Het is de bedoeling dat het eerste product ook in 2019 wordt afgeleverd. De fabriek is goed voor een productie van 10.000 ton PET-grondstof, waarvan weer PET-producten van alle mogelijke kleuren worden gemaakt. “De aanvoer van het benodigde PET-afval is voor deze 10.000 ton-fabriek al verzekerd, evenals de afzet van onze nieuwe, pure PET-grondstof.

Over de locatie, op de Brightlands Chemelot Campus, stelt Hooghoudt dat dit een perfecte plek is, op een goed geoutilleerd terrein waar de Ioniqa-fabriek volledig naar wens is te realiseren èn met een groot achterland voor aanvoer van grondstof (dicht bij Duitsland, België en Frankrijk). “Als plastic hub in Europa is Limburg een prima locatie.”

Bert Kip, de CEO van Brightlands Chemelot Campus: “Recycling is een cruciaal element in de ambitie van Brightlands Chemelot Campus om innovaties in duurzaamheid in de chemische en materialenwereld te stimuleren en te versnellen. Samen met Chemelot Industrial Park bouwen we voort op een recyclage-ecosysteem. Verschillende partijen op zowel Chemelot Industrial Park als Brightlands Chemelot Campus zijn al actief op dit gebied. We zijn dan ook buitengewoon trots dat Ioniqa voor Brightlands Chemelot Campus heeft gekozen als de plek voor de pilot-plant voor polyesterrecycling. Deze stap van Ioniqa past perfect in onze strategie. We verwelkomen Ioniqa op Brightlands Chemelot Campus en bedanken alle partners van de campus die dit mede mogelijk hebben gemaakt.”

En gedeputeerde Joost van den Akker (Economie en Kennisinfrastructuur) van de provincie Limburg: “De provincie Limburg is verheugd dat Ioniqa zich vestigt op de Brightlands Chemelot Campus. Op deze campus werken we binnen de doelstellingen van Chemelot 2025 aan verduurzaming en het reduceren van afvalstromen en CO2-uitstoot. De technologie van Ioniqa zal daar een grote bijdrage aan leveren. De provincie heeft samen met haar mede-aandeelhouders UM en DSM Nederland de afgelopen jaren bovendien veel geïnvesteerd in het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven op de Brightlands Chemelot Campus. De komst van een onderneming als Ioniqa laat zien dat we de resultaten van die inspanningen nu mogen oogsten.”

Toekomst

Hooghoudt hoopt dat deze eerste Ioniqa-fabriek door vele gevolgd zullen worden. De 10.000 ton-fabriek is in vergelijking tot de vraag in de markt nog steeds relatief klein, schaalvergrotingen tot 100.000 of 200.000 ton zullen zeker volgen. “Dat is meer iets voor kapitaalkrachtigere en wereldwijd opererende partijen”, aldus de CEO van Ioniqa. “Wij richten ons op het verlenen van licenties van onze technologie, wereldwijd. Daarmee zal ook zeker worden gesteld dat de technologie sneller wordt geïmplementeerd. Ioniqa zal zich in de toekomst blijven richten op verdere technologieontwikkeling om ook andere typen plastics – en in de toekomst ook bio-plastics – te kunnen recyclen.”