Marlot Kiveron is de auteur van het boek De impactmissie. Ze pionierde in de rol van Sustainability Manager bij Ace & Tate, waar ze een strategie ontwikkelde rondom circulaire bedrijfsmodellen en samenwerking in de sector. Daarna zette ze bij Otrium de sustainability-strategie op, met een focus op het verlengen van de lifecycle van fashion items en B Corp-certificatie. Marlot is medeoprichter van het AMS Sustainability Network en is recent gestart als Director Sustainability bij Karl Lagerfeld.  In dit interview vertelt ze over haar inzichten en uitdagingen op haar impactmissie om duurzaamheid structureel te verankeren in organisaties.

Wat inspireerde je om je boek te schrijven?

Toen ik mij begon te verdiepen in duurzaamheid, had ik enorm veel vragen en kon ik weinig concrete antwoorden vinden. Ik merkte dat er veel gepraat werd over duurzaamheid, maar dat de praktijk weerbarstig was. Hoe krijg je een organisatie écht mee? Hoe maak je impact tastbaar? Hoe ga je om met weerstand? Ik had behoefte aan een praktische gids, een handboek dat je helpt om duurzaamheid niet alleen te begrijpen, maar juist ook te doen. Toen ik die gids niet kon vinden, besloot ik hem zelf te schrijven. Wat begon als een document voor studenten, groeide uit tot ‘De impactmissie’ – een boek dat onderzoekt hoe je  duurzaamheid strategisch verankert in je organisatie.

Hoe weerspiegelt het boek jouw persoonlijke reis in duurzaamheid?

Mijn persoonlijke missie binnen duurzaamheid begon acht jaar geleden bij Ace & Tate en heeft me geleerd dat succes niet alleen draait om kennis, maar vooral om mensen meekrijgen, structuren begrijpen en bruggen bouwen. Dit inzicht deel ik met veel sustainability professionals uit mijn netwerk, zoals het AMS Sustainability Netwerk. De grootste uitdaging is overal hetzelfde: hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid geen losstaand project blijft, maar echt in het DNA van een organisatie gaat zitten? Dit boek brengt niet alleen mijn eigen lessen samen, maar ook de ervaringen van anderen. Samen zoeken we naar manieren om duurzaamheid structureel en impactvol te verankeren.

Kun je de 7-stappenmethode uit je boek toelichten?

Duurzaamheid binnen een bedrijf vraagt om een strategische aanpak. In ‘De impactmissie’ deel ik een 7-stappenmethode die organisaties helpt om duurzaamheid structureel te integreren. Het begint met begrijpen waar je staat en waar je impact het grootst kan zijn. Vervolgens gaat het over het formuleren van een stip op de horizon, een visie waardoor je mensen mee kunt krijgen. Maar het echte werk zit in het vertalen van die visie naar de praktijk: hoe neem je collega’s mee, hoe zorg je voor structurele verandering, en hoe blijf je evolueren?

Hoe helpt deze methode organisaties om duurzaamheid te integreren?

Vaak wordt duurzaamheid als iets ‘aparts’ wordt gezien – een extra project bovenop de bestaande business. Maar als je duurzaamheid koppelt aan waar het bedrijf al voor staat, wordt het logisch in plaats van lastig. Daarom gebruik ik in mijn methode modellen uit de commerciële wereld. Denk aan het Business Model Canvas om duurzaamheid concreet te maken, of een waardeketenanalyse om te zien waar je echt verschil kunt maken. Als je de taal van het bedrijf spreekt, wordt duurzaamheid een strategische kans in plaats van een verplichting.

Welke uitdagingen komen organisaties tegen bij het verduurzamen van hun strategie?

De grootste uitdaging is zonder twijfel het verankeren van duurzaamheid in de bedrijfscultuur. Strategieën kunnen nog zo goed zijn, maar als mensen zich er niet in herkennen, gebeurt er niets. Systemische verandering vereist innovatie, een bedrijfscultuur moet dit ondersteunen. Er moet ruimte gecreëerd worden om fouten te maken waarvan je kunt leren. Een iteratieve manier van werken is benodigd om tot nieuwe uitkomsten te komen.

Daarnaast is duurzaamheid een bewegend doelwit. Wetgeving verandert, inzichten vanuit de wetenschap en behoeften van stakeholders. Dat betekent dat je als organisatie continu moet blijven evolueren. Stilstand is geen optie.

Hoe kunnen bedrijven deze uitdagingen overwinnen?

Door te luisteren. Niet alleen naar wat er extern verwacht wordt, maar vooral naar wat er intern leeft. Waar liggen de natuurlijke raakvlakken? HR wil tevreden medewerkers, finance zoekt naar stabiliteit, operations wil efficiëntere processen. Duurzaamheid kan al deze doelen versterken. Als je duurzaamheid presenteert als iets dat mensen helpt om hun werk beter te doen, krijg je ze mee. Begin met kleine, zichtbare successen en wees transparant over de uitdagingen. Mensen raken niet geïnspireerd door perfectie, maar door eerlijkheid en vooruitgang.

Welke rol speelt kennisdeling in het bevorderen van duurzaamheid binnen organisaties?

Een heel grote rol, al dan niet de hoofdrol. Duurzaamheid kan soms voelen als een eenzame strijd, maar dat hoeft het niet te zijn. Daarom ben ik zo’n voorstander van netwerken en kennis delen. Binnen het AMS Sustainability Netwerk, dat ik samen met Amber Westerborg oprichtte, brengen we professionals bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Want waarom zou iedereen opnieuw het wiel uitvinden? Hoe opener we zijn over wat werkt (en wat niet), hoe sneller we vooruitgang boeken.

Wat hoop je dat lezers meenemen uit je boek?

Dat duurzaamheid geen vaag, moeilijk of ongrijpbaar thema is, maar iets waar je vandaag nog mee aan de slag kunt. ‘De impactmissie’ biedt een stappenplan, gebaseerd op praktijkervaringen. Ik hoop dat het boek mensen inspireert, maar vooral activeert. Van praten naar doen. Welke eerste stap zouden organisaties vandaag nog kunnen zetten om duurzamer te worden? Stel vragen. Waar ligt onze grootste impact? Hoe kunnen we duurzaamheid koppelen aan onze bestaande doelen? En hoe zorgen we ervoor dat duurzaamheid niet een eenmalige actie is, maar een integraal onderdeel van ons bedrijf?

En vooral: begin. Kleine stappen zetten is beter dan wachten op de perfecte strategie. Duurzaamheid is niet iets wat je ‘erbij’ doet – het is de toekomst van succesvol ondernemen.

De impactmissie van Marlot Kiveron is een handboek voor betekenisvolle verandering binnen organisaties. Met concrete stappen en strategische inzichten laat Marlot zien hoe je impact structureel kunt integreren in bedrijfsmodellen – juist nu dit steeds meer uit de intrinsieke motivatie van organisaties moet komen. Het boek komt uit op 20 maart, je kunt het via deze link al bestellen