Het september/oktober 2021 nummer van het magazine The Optimist is een speciale dikke jubilieumeditie: de 200ste uitgave. Hoofdredacteur Brian de Mello interviewde voor deze uitgave Folkert van der Molen (organisator/initiator) over de geschiedenis van het Nationaal Sustainability Congres (NSC) en de komende 20ste jubileumeditie op 11 november. Het NSC is het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld.

In het artikel wordt ook aandacht besteed aan het ‘100 months to change’-initiatief. Dit telt vanaf 1 september 2021 de honderd maanden af tot 2030. “Van der Molen werkt hierin samen met Charlotte Extercatte en drie andere pioniers (Maurits Groen, Yvette Watson en Wietse Walinga), om op grotere schaal aandacht te vragen voor klimaatbestendig ondernemen. ‘Om de klimaatdoelen van dat jaar te halen, zullen we nu snel meer en de juiste beslissingen moeten nemen. Dat vraagt wat van het vermogen van leiders en professionals in organisaties. En: als je dan toch wat aan klimaatverandering doet, kan het maar beter leuk zijn. Dus lets play a game: laten we zien hoe ver we met elkaar kunnen komen in dit decennium.’
Met een wereldwijde campagne wordt aandacht gevraagd voor het vermogen van organisaties om om te gaan met klimaatverandering. ‘Dat doen we door het verhaal van een pionier in première te brengen – Beyond Zero, het verhaal van het maakbedrijf Interface dat vorig jaar met de UN Climate Action Award werd beloond vanwege hun ongelooflijke transformatiereis en resultaten. Met een goed gesprek over de lessen uit deze film en een grootschalige call for action bij alle leiders in het bedrijfsleven, overheid en onderwijs, zullen we versnellen naar klimaatbestendige organisaties.”

Download het artikel (pdf)