Christina Geierlehner is Sustainability Manager Benelux bij HP.  In dit interview gaat ze in op het recent gepubliceerde Sustainable Impact Report 2020 en vertelt ze over de duurzame ambities van HP.

Wat zijn de belangrijkste achievements in het Sustainable Impact Report?

Highlights: Sustainable Impact Report 2020:

 • Een behaalde omzet van meer dan US$ 1 miljard waarbij duurzaamheid een belangrijke factor was
 • Carbon emissies:
  • 56% verlaging van de Scope 1- en Scope 2-CO2-eq-uitstoot door de bedrijfsvoering ten opzichte van 2015
  • 33% verlaging van de uitstoot van broeikasgassen door gebruik van HP-producten ten opzichte van 2015
 • Circulariteit:
  • Natuurlijke systemen regenereren
  • 771.120 miljoen kilo plastic dat in zee dreigde te belanden gebruikt in HP producten
  • Afval in de ontwerpfase uitsluiten en materialen verantwoord gebruiken
  • 34.200 ton gerecycled plastic gebruikt in HP-producten en –verpakkingen
  • Producten en materialen in gebruik houden
  • 5,31 miljard hardware-eenheden gerepareerd
  • 642.300 ton hardware en supplies gerecycled
  • 1,28 miljoen hardware-eenheden opnieuw in de handel gebracht en hergebruikt
 • Bossen:
  • Een behoud van 100% ontbossingvrij HP-papier en 99% op papier gebaseerde productverpakkingen
  • 80.938 hectare bos hersteld en beschermd of in verantwoord beheer genomen

HP wil een volgende stap maken richting meest duurzame bedrijf. Hoe?

HP heeft de ambitie om het duurzaamste en rechtvaardigste technologiebedrijf ter wereld te worden.

Onze nieuwe duurzaamheidsagenda voor 2030 is ontworpen om grote stappen vooruit te zetten. Hierin blijven we trouw aan de waarden van HP, worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ondersteund en wordt prioriteit gegeven aan inspanningen waarbij onze technologie, onze talentvolle werknemers en ons ecosysteem de grootste impact kunnen hebben.

Het komende decennium zal voor HP een nieuw tijdperk van vooruitgang zijn, waarin klimaatverandering wordt teruggedraaid, mensenrechten over de hele wereld worden beschermd en digitale gelijkheid kansen voor iedereen creëert.

Klimaatactie

We streven naar een CO2 -vrije, volledig circulaire economie en ontwikkelen een portfolio met de duurzaamste producten en oplossingen in de sector.

We zijn van plan om de BKG-uitstoot in de waardeketen van HP tegen 2040 tot nul terug te brengen. Aan het einde van dit decennium moet de uitstoot met 50% zijn verminderd. Wij beloven voor 2030 een circulariteit van 75% te bereiken voor producten en verpakkingen. Daarnaast zetten we ons in voor nul ontbossing voor papier en papieren verpakkingen van HP en het tegengaan van ontbossing voor niet-HP-papier dat in onze producten en printservices wordt gebruikt.

Mensenrechten

We zullen een sterke cultuur van diversiteit, rechtvaardigheid en inclusiviteit creëren en tegelijkertijd mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en rassen- en gendergelijkheid in ons hele ecosysteem bevorderen.

Tegen 2030 willen we een 50/50 man-vrouwverdeling hebben binnen het management van HP. Ook moet meer dan 30% van de technische en engineeringfuncties dan door vrouwen worden ingenomen. In ons hele bedrijf willen de vertegenwoordiging van raciale en etnische minderheden op de arbeidsmarkt halen of overtreffen. Daarnaast streven we ernaar één miljoen arbeiders te bereiken via programma’s voor werknemersemancipatie in onze toeleveringsketen.

Digitale gelijkheid

Naarmate digitale technologie ogenschijnlijk elk aspect van ons leven transformeert, bestaat er een zeer reëel gevaar dat steeds meer mensen achterop raken. Dat mogen we niet laten gebeuren. HP zal zich dan ook inzetten om de digitale kloof, die ervoor zorgt dat te veel mensen geen toegang hebben tot het onderwijs, de banen en de gezondheidszorg die ze nodig hebben voor een goed leven, te dichten.

Ons doel is om digitale gelijkheid voor 150 miljoen mensen voor 2030 te versnellen. Als onderdeel van deze inspanningen lanceren we het HP PATH-versnellingsprogramma (Partnership and Technology for Humanity) dat de weg naar digitale gelijkheid en inclusiviteit in achtergestelde gemeenschappen over de hele wereld zal effenen.

Wat is voor jou het belangrijkste resultaat?

In 2020 lag de focus primair op het bieden van hulp en steun aan mensen door COVID‑19 waren getroffen. HP doneerde dit jaar 13,86 miljoen dollar aan producten en de HP Foundation verstrekte 3 miljoen dollar aan subsidies om gemeenschappen die door de pandemie waren getroffen te ondersteunen. De HP Foundation breidde ook het HP LIFE-programma (een gratis opleidingsprogramma voor IT- en bedrijfsvaardigheden dat wordt aangeboden door de HP Foundation) uit om studenten en lerenden over de hele wereld te bereiken die hun opleiding moesten onderbreken door schoolsluitingen en een gebrek aan toegang tot technologie.

Waar ga jij je het aankomende jaar op focussen?

Mijn rol is erg gericht op de behoeften van onze klanten. Het identificeren van wat onze klanten nodig hebben om hun eigen duurzaamheidsdoelen te bereiken, is een van mijn belangrijkste aandachtsgebieden. En daarnaast zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om al onze partners, klanten en spelers in de sector te inspireren om duurzaamheid op te nemen in alles wat ze doen.

Wat heb jij zien veranderen sinds jouw komst bij HP?

Het toenemende belang van duurzaamheid voor ons bedrijf. Duurzaamheid bij HP is niet zomaar een “add-on”, het is ingebed in alles wat we doen en het wordt alleen maar sterker. Wat ik heb zien veranderen, is dat duurzaamheid zich elk jaar meer en meer uitbreidt naar alle gebieden van ons bedrijf, vooral onze commerciële organisatie. En met elk jaar groeit onze toewijding om een doelgericht bedrijf te zijn en we zetten ons hier steeds meer voor in.

Wat zijn een aantal lokale achievements die belangrijk zijn om bij stil te staan?

Wij zijn een locale partnerschap gestart met een stichting die jonge ondernemers ondersteunt. Wij hebben een aantal HP LIFE-cursussen vertaald naar het Nederlands die nu deel uitmaken van het learning programma van deze Nederlandse stichting. Wereldwijd hebben wij 155.000 nieuwe gebruikers bereikt via HP LIFE (een gratis opleidingsprogramma voor IT- en bedrijfsvaardigheden dat wordt aangeboden door de HP Foundation) in 2020. Dat is 210% meer dan in 2019.

Wij promoten en ondersteunen lokaal vrijwilligerswerk. Ook dit jaar gaat HP Nederland en HP Belgie weer deelnemen aan het World Cleanup Day in September. In 2020 hebben 6.650 medewerkers ongeveer 127.000 uur bijgedragen aan lokale vrijwilligersinspanningen in 53 landen.

Hoe zie jij de rol van HP in de maatschappij en zou je HP een voorloper kunnen noemen op het gebied van duurzaamheid?

Onze expertise op het gebied van duurzaamheid begon lang geleden dankzij onze oprichters Bill H & Dave P. Zij hadden een duurzame visie lang voordat duurzaamheid een belangrijke rol speelde in onze industrie en samenleving. En onze CEO Enrique Lores vindt ook dat bedrijven zoals wij een leidinggevende rol moeten spelen als het gaat om duurzame impact.

Duurzaamheid zit in ons DNA. HP was bijvoorbeeld het eerste bedrijf die een volledige CO2- en watervoetafdruk publiceerde; en HP was ook het eerste bedrijf die een gedragscode publiceerde voor verantwoordelijkheid in de toeleveringsketen en toonaangevende normen.

Onze recent gepubliceerde ambitie om het meest duurzame en rechtvaardige technologiebedrijf ter wereld te worden, laat ook zien dat we ook in de toekomst een leidende rol zullen blijven spelen.

HP wordt ook erkend als een van de meest duurzame bedrijven ter wereld, bijvoorbeeld door CDP, waar we de beste beoordeling hebben in de categorieën klimaat, water en bossen. In 2020 zijn we een van de slechts 10 bedrijven met een A-rating in alle drie categorieën.

Met wie werk jij het meeste samen om doelen te formuleren en te bewerkstelligen?

Door nauw samen te werken met lokale partners, andere bedrijven, non-profitorganisaties, lokale overheden en anderen, stemmen we onze aanpak af op de unieke behoeften van onze gemeenschappen in de Benelux regio.

In de Benelux regio ontwikkelen wij partnerschappen met klanten en partners voor wie duurzaamheid ook een belangrijke rol speelt om een grotere impact op onze locale gemeenschappen te hebben. Bij deze partnerschappen gaat het bijvoorbeeld om educatie en digitale gelijkheid of om de ontwikkeling van nieuwe circulaire en duurzamere oplossingen binnen ons product- en serviceportfolio.

Hoe gebruik je jouw eerder ervaring in deze rol bij HP?

In mijn vorige rol heb ik klanten geholpen op hun weg naar CO2-neutraliteit. Deze ervaring helpt mij nu de achtergrond en uitvoering van HP’s duurzaamheidsdoelen te begrijpen en te ondersteunen. Dankzij deze ervaring kan ik ook onze klanten nu laten zien hoe HP hen kan helpen hun doelen te bereiken.

Is er nog iets dat jij zou willen toevoegen wat niet in de vragen naar voren is gekomen?

In mijn rol heb ik echt de mogelijkheid om een positieve impact te maken. Bij HP heb je de mogelijkheid om echt iets te veranderen. Ik ben dankbaar dat ik elke dag iets kan doen waar ik gepassioneerd over ben.