Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten is donderdag bij het Amsterdamse hoofdkantoor van Maxeda om de actie kracht bij te zetten. Hij overhandigt daar symbolisch 25 kilo gouden chocolademunten aan Sjaak Kranendonk, directeur human resources bij het concern.

“Firma’s als KKR hebben maar één doel: het verrijken van de eigenaren”, zegt Van der Kolk. “Ze kopen bedrijven op, strippen het kaal, doen onrendabele onderdelen van de hand en verkopen het restant door aan de hoogste bieder.

“Hiermee creëren ze torenhoge schulden, ontduiken de belasting en werknemers worden ontslagen of leveren in op hun arbeidsvoorwaarden. Het wordt tijd dat ook partijen als KKR hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld.”

In hun jacht op het grote geld maken firma’s als KKR links en rechts slachtoffers. “De horizon van private equity firma’s is hooguit vijf tot zeven jaar”, aldus Van der Kolk. “Het enige dat telt is het opjagen van het rendement. Er wordt zelden of nooit geïnvesteerd in het bedrijf, de mensen of in technologie. De eigenaren verdienen goud geld, maar zowel de werknemers als de fiscus zien hier niets van terug.”

FNV Bondgenoten roept de Nederlandse politiek op om het advies van de commissie Frijns ten aanzien van de Raad van Bestuur (RvB) over te nemen. Van der Kolk: “Het is de taak van een RvB om een onderneming te besturen en alle belangen mee te laten wegen bij veranderingen. Dus geef een RvB minstens een half jaar de tijd om een voorstel van een aandeelhouder te bestuderen en te beoordelen. Daarnaast moet er meer afstand komen tussen de aandeelhouder en het dagelijks bestuur van een onderneming.”

De vakbond wil bovendien dat werknemers zeggenschap krijgen bij belangrijke beslissingen en dat ze samen met andere stakeholders meedelen in de winsten bij fusies en/of overnames.