Een groep bedrijven kondigt de start aan van de wereldwijde Bright Minds Challenge om de ontwikkeling van 100% hernieuwbare energie innovaties, in het bijzonder zonne-energie en energie opslag, te helpen versnellen. Het initiatief is opgezet door DSM, samen met Accenture, Greentown Labs, Skoll Centre for Social Entrepreneurship, University of Oxford, Solarcentury, SolarAid and Sungevity. Het consortium zal de meest veelbelovende oplossingen ondersteunen met een op maat gemaakt pakket van commerciële en technische kennis en coaching om zo wetenschappers te helpen hun oplossing zo snel mogelijk verder te ontwikkelen. 

Helpen met opschalen van slimme oplossingen

De bedrijven en organisaties achter de #BrightMindsChallenge zijn gecommitteerd aan 100% hernieuwbare energie en nemen allemaal het voortouw in de transitie naar een low carbon economy.De challenge is ontwikkeld om wetenschappers over de hele wereld die slimme oplossingen hebben te helpen om barrières die ze tegenkomen in het opschalen van ideeën te beslechten. Iedereen die een relevant oplossing heeft voor hernieuwbare energie – speciaal gericht op zonne-energie en opslag van hernieuwbare energie – kunnen hun idee inbrengen. Er moet een prototype van de oplossing voorhanden zijn en deze moet klaar zijn om verder ontwikkeld te worden.

Iedereen wordt aangemoedigd om mee te helpen in het verspreiden van de boodschap om wetenschappers met oplossingen te vinden en aan te moedigen om hun ideeën in te zenden. Op de inzendingen met het meeste potentieel kan vervolgens gestemd worden. Nadat het publiek een top 10 heeft bepaald, selecteert een panel van experts een top drie en kiest ze de winnaar. De top drie oplossingen krijgen allemaal commerciële en technische steun en coaching. De winnaar krijgt 500 uur op maat gemaakte ondersteuning om de oplossing te versnellen. Daarnaast krijgen alle inzenders waardevolle aandacht voor hun projecten.

De zoektocht naar oplossingen begint vandaag, de stemrondes vinden plaats in januari en februari 2017 waarna de winnaars worden aangekondigd in juni 2017. Het centrale platform voor de #BrightMindsChallenge is www.sciencecanchangetheworld.org

Speels zonnepark initiatief Van Nelle terrein – Rotterdam– foto onderschrift

Ruim duizend bezoekers van de Nederlandse klimaattop bij de Van Nelle fabriek in Rotterdam kijken naar het reusachtige bouwbord van DSM dat een fictief te bouwen zonnepark op deze locatie aankondigt. Een dergelijk zonnepark op het Van Nelle terrein in Rotterdam zou 1100 MW per jaar opbrengen, genoeg hernieuwbare energie om ongeveer 300 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien. Deze ludieke DSM campagne met bouwborden in drie grote steden in Europa – Rotterdam, Bazel en Parijs – markeert de start van de #BrightMindsChallenge. Met het BrightMindsChallenge initiatief roept DSM samen met zeven toonaangevende partners, wetenschappers, studenten, start-ups en andere geïnteresseerden op ideeën in te sturen om zonne-energie en opslag naar een volgend niveau te brengen in de strijd tegen wereldwijde klimaatverandering. Het beste idee kan rekenen op steun van DSM en de partners in het verwezenlijken van het idee en gebruik maken van kennis, expertise, onderzoeks- en opschalingsfaciliteiten.