Sociaal ondernemen is de motor van onze economie. Maar wat is een ‘social enterprise’ precies en nog belangrijker, hoe word je er één? Vandaag hebben ruim 300 beslissers van grote organisaties zich laten inspireren tijdens de eerste Social Enterprise Day. Aan het eind van de dag gingen zij naar huis met concrete tips en tricks om toe te passen binnen hun eigen organisatie. Naast workshops en trainingen ontvingen Interface en WakaWaka vandaag een Social Enterprise Award als beloning voor de sociale impact die zij maken met hun business model
Ruim 300 beslissers zijn gisteren hun reis gestart naar een nieuwe manier van werken. Zij hebben deelgenomen aan één van de zeven deelsessies die betrekking hebben op het worden van een social enterprise. In de deelsessies is onder andere aandacht besteed aan ‘nieuwe verdienmodellen’, ‘durf groot te denken’, ‘circulaire economie’ en ‘een eigen rechtsvorm voor een sociale onderneming’.
 
Wat maakt een onderneming sociaal?
Een sociale onderneming is een organisatie die waarde toevoegt aan mens en/of natuur en die tegelijkertijd voldoende financiële waarde realiseert. Tijdens het meten van de impact is door de jury rekening gehouden met verschillende factoren. Zo is er gekeken naar de omvang, omgeving en branche waarbinnen een organisatie opereert. Het gaat hierbij niet alleen om cijfers, maar ook om kwalitatief resultaat.
 
WakaWaka is een gedreven sociale onderneming die zich inzet om energie-armoede te bestrijden. Zij hebben de allerarmsten als doelgroep en realiseren grote impact met hun high tech, low-cost lampen. Door gebruik te maken van de laatste techniek op het gebied van zonne-energie, is WakaWaka een echte levensredder voor mensen zonder toegang tot elektriciteit. Start-up WakaWaka heeft een welverdiende eerste prijs, aldus de jury.
Interface is de winnaar van de ‘Transformation Award’. Zij laten zien dat een duurzame missie hand in hand kan gaan met comfort, kwaliteit en winstgevendheid, zero negatief en milieuherstellendbedrijf. Interface zette een belangrijke stap en besloot om samen met lokale vissers spookvisnetten (afgedankte visnetten) in de Filipijnen te recyclen en te verwerken tot grondstof. Een lang traject, wat volgens de jury sowieso een prijs verdient voor de langste adem.
 
Prijs
Als winnaar van de eerste ‘Social Enterprise Award’ krijg je naast eeuwige roem toegang tot deelname aan de Social Enterprise Leadership JourneyEen aanstormend talent en een CEO worden aan elkaar gekoppeld om te leren hoe je ook in de toekomst 100% relevant blijft voor al jouw stakeholders.