Inschrijving geopend voor Circular Awards 2019

Nederland Circulair! organiseert in samenwerking met het Rijksbrede Programma Circulaire Economie de Circular Awards 2019. Een zoektocht naar de meest iconische circulaire projecten, producten of ondernemingen die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangt een Circular Award 2019? 

Vorig jaar (de eerste editie) werd Joost de Kluijver van Closing the Loop de winnaar.

Criteria

Wat is een iconisch circulair project? De vier kenmerken van een iconisch circulair project zijn:

 1. Circulariteit: Maximale herbruikbaarheid van grondstoffen en materialen; minimale waardevernietiging van grondstoffen en materialen; circulair op het vlak van product, technologie én businessmodel;
 2. Schaalbaarheid: Grote impact of potentie hiervoor; opschaalbaar naar rest van Nederland en daarbuiten; duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst;
 3. Samenwerking: Projecten op regio-, sector-, ketenniveau of verder; samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit allerlei disciplines;
 4. Businessmodel: Financieel gezond businessmodel; geen (structurele) behoefte aan subsidie.

Procedure

Welke procedure leidt tot de verkiezing van de Circular Awards 2019?

 • Categorieën: We identificeren vijf categorieën gelinkt aan de vijf tafels van het Grondstoffenakkoord. Dit zijn Consumptiegoederen, Kunststoffen, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Bouw.
 • In aanmerking: Zowel projecten, producten, diensten als gehele ondernemingen komen in aanmerking.
 • Aanmelding: Ondernemers kunnen online het aanmeldformulier invullen. Alle aanmeldingen zijn namens Nederland Circulair! in beheer van Mark Beumer (Het Groene Brein) en Frans van der Groen (MVO Nederland).
 • Inschrijftermijn: De inschrijving is geopend van 17 september 2018 tot en met 25 november 2018.
 • Vakjury: De vakjury bestaat uit experts op het vlak circulaire economie en vertegenwoordigt bedrijfsleven, wetenschap en overheid.
 • Besluitvorming: Nederland Circulair! maakt een voorselectie van vijf inzendingen per categorie. De vakjury kiest uit deze voorselectie op basis van de vier criteria de beste inzending per categorie. Op de finale tijdens de Week van de Circulaire Economie (14-18 januari 2019) pitchen deze vijf genomineerden. De vakjury kiest samen met het publiek één totaalwinnaar van de Circular Awards.
 • Prijs: De hoofdprijs bestaat primair uit eer en exposure. Daarnaast mag de totaalwinnaar een jaar lang de unieke circulaire trofee in huis voeren. De trofee wordt uitgereikt door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Meer informatie/inschrijven

Share Button