InnProBio, het Internationale Forum voor Innovatief Biobased Inkopen, is sinds kort online te vinden via www.innprobio.eu. Het platform ondersteunt publieke kopers met interesse voor biobased producten en diensten. NEN neemt deel in de ontwikkeling van dit platform dat zowel informatie over normen en certificatie gebruikt als ook genereert.

Biobased producten zijn producten die geheel of gedeeltelijk gebaseerd zijn op biomassa in plaatst van fossiele brandstoffen. De InnProBio website biedt informatie en tools voor (publieke) inkopers die innovatieve biobased producten en diensten die dergelijke producten gebruiken (zoals catering of groenonderhoud) willen aanschaffen.

Waarom biobased producten?

Wanneer duurzaam geproduceerd, dragen biobased producten en diensten bij aan een groene groei en een duurzame samenleving. Biobased producten worden immers geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen. Dit helpt ook de economie minder afhankelijk te laten zijn van fossiele brandstoffen en het verlaagt de CO2 uitstoot. Verder hebben biobased producten vaak specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat de levensduurkosten gunstiger uitvallen en zijn biobased producten vaak niet of minder toxisch in vergelijking met fossiele producten.

Biobased inkopen webplatform

Via de website helpt het InnProBio-team het gat tussen beleid en praktijk te overbruggen door inkopers in de praktijk te voorzien van informatie over normen, uitleg over certificaten en labels en tools en andere bronnen die hen kunnen helpen in hun dagelijkse werk. Binnen het platform is er is al een Procurement Forum opgericht, een specifieke online netwerkomgeving voor inkoopprofessionals. Inkopers, toeleveranciers en andere experts kunnen hun ideeën en informatie delen via discussiegroepen en bijdragen aan het identificeren van barrières, behoeften en drivers op het gebied van biobased producten en diensten. Gezamenlijke trainingen, workshops en normalisatie netwerkgroepen zullen door heel Europa worden georganiseerd.

InnProBio

InnProBio is gestart in maart 2015 en wordt voor drie jaar gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. InnProBio is een samenwerkingsverband van NEN met het Duitse Agentschap voor Hernieuwbare Bronnen (FNR), de Biomass Technology Group (BTG), nova-Institute, de universiteit van Hull, het Expertisecentrum Aanbesteden (PIANOo), de universiteit van Lodz en ICLEI.