Van Scherpenzeel en ING Corporate Investments maken bekend dat zij een langjarige samenwerking aangaan om de succesvolle groeistrategie van de onderneming te versnellen. ING Corporate Investments is toegetreden als minderheidsaandeelhouder bij de Van Scherpenzeel Groep.

Van Scherpenzeel is het resultaat van het samengaan van Scherpenzeel BV met Kunststof Hergebruik BV. De ontstane onderneming is toonaangevend op het gebied van recycling en vernietiging van alle mogelijke materialen en producten en het omzetten daarvan in grondstoffen. Hierdoor zijn niet alleen kennis, maar ook meer dan 70 jaar ervaring en onderzoekkracht gebundeld die nodig zijn om voor grondstofstromen de juiste circulaire modellen te ontwikkelen.

Rob Engelschman, directeur ING Corporate Investments: “ING Corporate Investments is verheugd dat zij Van Scherpenzeel kan ondersteunen bij de groei van deze voorloper binnen de circulaire economie. Kennis over grondstoffen, hergebruik en duurzame verwerking zullen ons inziens de komende jaren verder in belang toenemen. Dit wordt niet alleen ingegeven door nationale en Europese wet- en regelgeving, maar vooral door de wens van consumenten en producenten om op duurzame en verantwoorde wijze met schaarse grondstoffen om te gaan. Deze samenwerking met Van Scherpenzeel is een voorbeeld van hoe ING invulling geeft aan het streven om te investeren in initiatieven waarbij financieel rendement en duurzaam ondernemen heel goed samengaan.”

Roger Beuting, directeur Van Scherpenzeel: ”Met de toetreding van ING Corporate Investments in Van Scherpenzeel zien wij een buitengewoon sterk team ontstaan. Net als wij, beseft ook ING dat het nu hét moment is om te investeren in – en het door ontwikkelen van het winnen van grondstoffen uit restmateriaal. Of het nu gaat om papier, kunststof, glas of textiel; Van Scherpenzeel wint materialen terug en zet deze om in grondstoffen. Door de toenemende vraag naar secundaire grondstoffen – als alternatief voor virgin grondstoffen – is de afgelopen jaren niet alleen geïnvesteerd in de eigen bedrijven, maar ook in sterke netwerken en techniek. Dit stelt ons in staat een breed scala aan secundaire grondstoffen te produceren.”

Over Van Scherpenzeel

Van Scherpenzeel is een kennisbedrijf dat de regie voert over uiteenlopende grondstofketens. Het bedrijf analyseert de afvalstromen en adviseert in de juiste aanpak. Van Scherpenzeel organiseert en voert uit, zodat zoveel mogelijk waarde uit de reststromen wordt gehaald. Vertrouwelijke vernietiging gebeurt in huis en discreet.

Naast de specifieke ervaringen van de aandeelhouders (Ruud Sondag, Kick Scholten en Egbert Vennik) werkt Van Scherpenzeel met een team van specialisten op het gebied van grondstoffen. Van Scherpenzeel noteerde over 2014 een omzet van €50 miljoen. Bij Van Scherpenzeel zijn ruim 50 medewerkers in dienst.

Over ING Corporate Investments

ING Corporate Investments, onderdeel van ING Commercial Banking, biedt op maat gemaakte risicodragende financieringen voor middelgrote en grote ondernemingen in Europa. Hiermee wil ING Corporate Investments ondernemingen helpen bij het realiseren van strategische doelstellingen, zoals het versnellen van groei door het doen van investeringen en overnames. Met 25 jaar investeringservaring en een uitstekend track record is ING Corporate Investments een vertrouwde partner voor het bedrijfsleven. ING Corporate Investments is een dochteronderneming van ING Bank en heeft meer dan €1,5 miljard geïnvesteerd gedurende de afgelopen 10 jaar in de vorm van (preferent) aandelenkapitaal en achtergesteld vreemd vermogen.