Tijdens het ontwikkelen van een eetbare kalender van ouwel om papierafval tegen te gaan, ontdekte ik dat het restmateriaal van het eetpapier zich prima leende voor confetti. Ik realiseerde mij dat ik met deze confetti zowel voedselverspilling als milieuvervuiling kon tegengaan. De Conscious Confetti was geboren!

Het eetpapier van aardappelzetmeel is afkomstig van reststromen uit de voedselindustrie. En dat maakt de conscious confetti ook nog eens een circulair product. Ik red eetpapier dat anders wordt weggegooid of tot veevoer worden verwerkt.

De conscious confetti lost dus ook het afvalprobleem op wat ontstaat door traditionele versiering zoals confetti van plastic of papier. De confetti  laat geen sporen achter in ons milieu, want na één regenbui is het weg en het kan gewoon in de groenbak!

Omdat ik het belangrijk vind dat het hele plaatje klopt, zorg ik ervoor dat het hele product duurzaam is. De confetti wordt verpakt in een biologisch afbreekbare PLE zak gemaakt van suikerriet, en zelfs de sticker is gedrukt op duurzaam papier. Ik kom er langzaam achter dat hoe duurzamer je product is, hoe harder je moet werken om te bewijzen dat je goed bezig bent. Niemand vraagt zich bij een zak chips af waar de zak van gemaakt is en waarom er zoveel lucht in zit en wat vervolgens de impact daarvan is op de prijs en het milieu. Ik moet alles extra uitleggen.

Gelukkig zijn er meer ondernemers zoals ik. Ik ben bijvoorbeeld aangesloten bij Verspilling is Verrukkelijk. Een platform van ondernemers die allemaal producten op de markt brengen die voedselverspilling tegengaan. Samen kunnen we enorm veel impact maken en liggen onze producten in steeds meer supermarkten.

Mijn impact word steeds groter. Zo lang er redenen zijn om feestjes te geven, zijn er redenen om dat zo schoon mogelijk te doen. Als overheidsinstanties en festivals over zouden stappen op mijn confetti zou dat een groot voorbeeld zijn en onder andere zorgen voor meer bewustwording bij de burger. Geen verbiedende maar een vrolijke stap in de richting van een circulaire economie én een schoner milieu. 

No waste, wél feest!

Ida van Esch, Candyconverters.com