Het Smart Building concept van IBM geeft inzicht in manieren waarop energieverbruik in gebouwen is te optimaliseren. Hiervoor worden sensoren geplaatst op items als airconditioning, warmtegordijnen, koelsystemen en andere energieverbruikers. Tevens worden er meetwaarden verzameld. De data wordt omgezet in bruikbare rapportages en het is mogelijk apparatuur geautomatiseerd langzamer te laten draaien of uit te schakelen. Via de geïntegreerde Asset Management oplossing wordt er ook efficiënter onderhoud mogelijk en kan de levensduur van apparatuur stijgen. Substantiële kostenreductie en milieuvoordeel gaan hand in hand. Het platform is zeer geschikt voor diverse gebouwen, waaronder kantoorpanden en winkelcentra. De eerste, tevens succesvolle pilot in een Albert Heijn supermarkt is inmiddels een feit.

Genomineerden
De jury, onder voorzitterschap van Martin Trampe (voorzitter van de Stichting ICT Milieu), koos uit bijna 20 inzendingen naast IBM nog twee genomineerden:

Dacom: Agri Yield Management systeem voor winstgevende en duurzame akkerbouw
Door sensortechnologie en internet te combineren, kunnen telers gedurende het groeiseizoen hun teelt continu volgen en bijsturen. Dacom beschikt over een netwerk van weerstations over de hele wereld, die met sensoren ieder uur het actuele weer registreren. Daarnaast wordt het systeem gevoed met een 10-daagse weersvoorspelling. Via een geïntegreerd registratiepakket voert de teler zelf gewasgegevens in. Het resultaat voor de teler is een maximaal haalbare opbrengst met een economisch en verantwoord gebruik van hulpstoffen zoals bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Fujitsu Technology Solutions: 0-Watt PC
De 0-Watt PC verbruikt in uitgeschakelde en in slaapmodus geen stroom, maar kan zelfs dan worden beheerd. Dit elimineert energie- en geldverspilling. Andere milieuvriendelijke kenmerken zijn een zeer efficiënte voeding, halogeenvrije moederborden, een geschakelde monitoruitgang, de nieuwe energiezuinige chips en processors en het gebruik van milieubewuste materialen in het volledige productieproces. De 0-Watt PC is vanaf zomer 2009 beschikbaar en het verlengstuk van de 0-Watt Monitor die vorig jaar werd gelanceerd.