Tablet- en laptopfabrikanten Hewlett Packard, Acer en Lenovo  hebben Milieudefensie laten weten vanaf nu ook verantwoordelijkheid te nemen voor de verwoesting die tinmijnbouw aanricht op het Indonesische eiland Bangka.

Tin wordt vooral gebruikt als soldeer om elektronische componenten met elkaar te verbinden. Milieudefensie voerde het afgelopen jaar intensief campagne om het gebruik van op onverantwoorde wijze gedolven tin terug te dringen. Eerder zetten Philips en grote smartphonemerken zoals Apple en Samsung op aandringen van Milieudefensie en haar zusterorganisaties dezelfde stap. Veel fabrikanten negeren de problemen echter nog.  Milieudefensie protesteert daarom deze week bij de EICC-conferentie van de elektronica-industrie in Brussel.

De tinmijnbouw op Bangka Belitung in Indonesië is cruciaal voor de elektronica-industrie. Een derde van de wereldwijde tinvraag wordt opgegraven op deze eilanden. De verwoesting op en rond Bangka is groot: niet alleen ontstaat er door de afgravingen een onvruchtbaar maanlandschap, ook het zeeleven sterft door het baggeren naar tin. Vissers en boeren verliezen hierdoor hun land en visgronden en daarmee hun (enige) bron van inkomsten. Om deze verwoesting een halt toe te roepen, eisen Milieudefensie en haar Friends of the Earth zusterorganisaties in Groot Brittannië en Indonesië dat de grote elektronicamerken niet alleen eerlijk zijn over het gebruik van tin uit Bangka in hun laptops en tablets maar zich ook inspannen om de situatie daar te verbeteren. Milieudefensie is blij dat HP, Acer en Lenovo gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen van Milieudefensie: “Een mooi resultaat, het is belangrijk dat we nu ook Microsoft, Nintendo, Asus en Dell nog over de streep krijgen. Alleen als iedereen meedoet kunnen we Bangka redden.”

Oplossingen
Milieudefensie werkt sinds 2012 aan het oplossen van problemen op Bangka. Inmiddels werkt Milieudefensie samen met een groep elektronicabedrijven aan het verbeteren van de omstandigheden rond tinwinning. Als mijnbouwbedrijven zich aan de wet houden, afgravingen alleen in overleg met omwonenden opstarten en na afloop het gebied herstellen en herinrichten is de meeste schade te voorkomen. Het project met de elektronica-industrie wordt gecoördineerd door het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH).

Milieudefensie is deze week op de conferentie van de EICC (Electronic Industry Citizenship Coalition) om achterblijvers in de elektronicasector voor de derde achtereenvolgende keer op te roepen alleen nog verantwoord gewonnen tin te gebruiken. Eind maart gaan medewerkers van Milieudefensie naar Bangka om daar samen met collega’s van Walhi (Friends of the Earth Indonesië) de verwoesting van mensenlevens en milieu te documenteren en vervolgstappen in de gezamenlijke campagne voor te bereiden.