Vandaag, 19 juni, “viert”de Burmese Nobelprijswinnares en leidster van de democratisch gezinde oppositie van Burma, Aung San Suu Kyi, haar 61e verjaardag onder huisarrest. Suu Kyi zit al ruim 3 jaar gevangen vanwege haar geweldloze inzet voor vrijheid en mensenrechten. Zij roept bedrijven al zeker 10 jaar op om geen zaken met Burma te doen omdat dit de militaire dictators in het land ten goede komt. Houtexport is een voorname bron van inkomsten voor de militaire dictators. Een deel van de houtexport is bestemd voor Europa. In Nederland wordt Burmees teak voornamelijk gebruikt voor de bouw van plezierjachten.

Burma Centrum Nederland en Milieudefensie geven in hun “Infosheet” kritiek op de pogingen van de houtimporteurs Worldwood, Van de Stadt en Boogaerdt om de import van Burmees conflicthout koste wat kost te verdedigen. Overigens werd onlangs bekend dat Boogaerdt en Van de Stadt niet meer samen werken met Worldwood m.b.t. het genoemde rapport/project. Burma Centrum Nederland en Milieudefensie roepen alle drie genoemde bedrijven en Bruynzeel Multipanel op om de import van Burmees hout per direct te staken.

Burma Centrum Nederland voert al jarenlang een actieve campagne tegen de import van Burmees conflicthout. Ook voor de komende maanden worden nieuwe acties gepland. De FNV heeft eind 2005 een formele klacht tegen de genoemde bedrijven bij de Nederlandse regering ingediend; de bedrijven houden zich niet aan de OESO-code en het ILO-beleid. De Nederlandse regering ontmoedigt handel met Burma, gelet op de dramatische mensenrechtensituatie en dwangarbeid in Burma. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft in mei nog aan de Tweede Kamer beloofd “het ontmoedigingsbeleid” meer handen en voeten te geven” en de houtsector onder grotere druk te zetten.