Volvo Trucks heeft een intentieverklaring getekend om tussen nu en 2030 1.000 elektrische trucks te leveren aan Holcim, een van ’s werelds grootste leveranciers van bouwoplossingen. De deal is de grootste commerciële order tot nu toe voor elektrische Volvo-vrachtwagens en de eerste 130 vrachtwagens zullen in 2023 en 2024 worden geleverd.

Beide bedrijven zijn leden van de First Movers Coalition (FMC), een coalitie van bedrijven die hun koopkracht gebruiken om vroege markten te creëren voor innovatieve schone technologieën. De overeenkomst maakt deel uit van een breder partnerschap tussen Holcim en Volvo Group om tussen nu en 2030 elektrische trucks in te zetten bij alle activiteiten van Holcim in Europa. Door dieselvrachtwagens te vervangen door elektrische zal de CO2-uitstoot van het wegvervoer met maximaal 50% per jaar dalen.

Jan Jenisch, voorzitter en CEO van Holcim: “De netto-nul overgang vereist diepgaande samenwerking in alle waardeketens. Wij zijn verheugd dat wij met Volvo samenwerken om de logistiek van onze Europese activiteiten koolstofvrij te maken door middel van elektrische vloten. Dit bevordert onze doelstelling om tegen 2030 30% van de zware vrachtwagens zonder uitstoot aan te kopen of te contracteren.”

Martin Lundstedt, President & CEO Volvo Group: “Langdurige samenwerking en een sterke inzet om echt een verschil te maken zijn essentieel om grote CO2-reducties te realiseren. Ik ben erg trots op het partnerschap dat we met Holcim hebben ontwikkeld en op de resultaten die we samen bereiken.”

De overeenkomst zal bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van zowel Holcim als Volvo Group. Beide bedrijven zijn niet alleen lid van de FMC, maar zetten zich ook in voor het Science Based Targets initiatief (SBTi), dat ambitieuze, op wetenschap gebaseerde klimaatmaatregelen in de particuliere sector stimuleert. In november 2022 lanceerde Holcim zijn opgewaardeerde 2030 klimaatdoelstellingen, gevalideerd door het Science Based Targets initiatief SBTi, in lijn met het nieuwe 1,5°C wetenschappelijk kader van zijn sector. Met deze bijgewerkte doelstellingen bevestigt Holcim zijn engagement om de bouw koolstofvrij te maken in overeenstemming met de meest geavanceerde wetenschap.