Solidaridad en modeketen H&M gaan een strategisch partnerschap aan op het gebied van verduurzaming van de textiel-productieketen. De bestaande samenwerking op projectbasis is beide partijen zo goed bevallen dat zij hebben besloten tot een meerjarig strategisch partnership.

Janet Mensink, programmacoördinator Katoen & Textiel Solidaridad: “Alleen als wij onze krachten bundelen met het bedrijfsleven hebben we impact en kunnen wij de gehele productieketen verduurzamen, van de katoenvelden en textielfabrieken tot aan de consument in de kledingwinkel. Samen met H&M werkt Solidaridad aan winst voor het milieu en aan verbetering van werkomstandigheden en lonen.”

H&M en Solidaridad werken samen op het gebied van:

1. Katoen 

H&M en Solidaridad zijn beide lid van het Better Cotton Initiative (BCI). Dit initiatief is er op gericht om katoenboeren en lokale organisaties te leren hoe zij op een duurzame manier katoen kunnen verbouwen, bijvoorbeeld door aan waterbesparing en bodemverbetering te werken, maar ook door minder en vooral ongevaarlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het inkomen van de boeren gaat omhoog door de de grotere opbrengst en door de kostenverlaging die deze werkwijze met zich meebrengt. Verder werkt het BCI aan sociale thema’s zoals het tegengaan van kinderarbeid door scholing voor kinderen.

 

2. Water 

Met het Better Cotton Initiative wordt veel water bespaard in de katoenteelt. Daarnaast werken H&M en Solidaridad, samen met o.a. C&A en G-star, aan de verbetering van ververijen en wasserijen in Bangladesh . 

In China hebben Solidaridad en H&M een project opgezet om schoner te produceren, (Better Mill Initiative). Fabrieken waar textiel wordt gewassen en geverfd krijgen advies op maat over besparing van energie, water, afval en chemicaliën. 

 

3. Betere arbeidsomstandigheden

Samen met verschillende modemerken heeft Solidaridad een Indiase soapserie ontwikkeld met verhalen over werkomstandigheden in Indiase fabrieken. Deze educatieve video’s  worden in de fabrieken vertoond en zijn een laagdrempelige manier om werknemers voor te lichten over hun rechten. 

 

4. Eerlijke lonen

Solidaridad neemt deel aan het adviesorgaan van H&M over lonen en geeft samen met academici en andere experts van vakbonden en NGO’s advies over het plan van aanpak van H&M voor betere lonen voor fabrieksmedewerkers. 

 

Commitment en transparantie

Vandaag presenteert H&M haar duurzaamheidsrapport over 2013. Met daarin hoogtepunten zoals: het Fair Living Wage beleid, het kledingafval recycling systeem en de introductie van biologisch leer.  Mensink: “H&M is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Er wordt hard gewerkt aan hun duurzame doelstellingen en ze zijn transparant in hun rapportage. Er is al veel bereikt. Zo is het aandeel duurzame katoen nu gestegen tot 15.8%, dat is een hele prestatie. Wij realiseren ons echter dat er nog een lange weg te gaan is naar 100% duurzame textielproduktie. De mode industrie staat voor een aantal serieuze uitdagingen. H&M is daarin geen uitzondering. Daarom bundelen wij onze krachten, om deze uitdagingen aan te gaan en samen nog meer verbeteringen door te kunnen voeren. Verder stimuleren wij H&M de transparantie nog verder te verbeteren  op het gebied van wat goed gaat, maar ook wat minder goed gaat.  

Henrik Lampa, Environmental Sustainability Manager bij H&M: “Wij waarderen de kennis van Solidaridad en haar integere en pragmatische manier om aan vooruitgang te werken. Dankzij deze samenwerking hebben wij bijvoorbeeld de katoenteelt- en productieprocessen kunnen verbeteren in de keten.”