HEMA stopt stapsgewijs met de verkoop van tassen gemaakt van primair plastic. Gratis tassen waren al verboden. HEMA gaat een stap verder door alleen tassen van gerecyclede materialen bij de kassa’s aan te bieden. Zo maakt HEMA het voor de klant makkelijker een duurzamere keuze te maken en neemt HEMA haar verantwoordelijkheid om onnodig gebruik van primair plastic te voorkomen. Hiermee reduceert HEMA haar gebruik van primair plastic met 370.000 kilo per jaar*. Deze stap past in de ambitie van HEMA om een steeds duurzamere winkelketen te worden door meer gebruik te maken van gerecyclede materialen.

De nieuwe tassen zijn herbruikbaar en verkrijgbaar in verschillende modellen, afmetingen en dessins; voor elke boodschap een passende tas. De materialen zijn allemaal gerecycled: katoen, polyester en polypropylene. De gerecycled katoenen tas heeft witte stippen, de overige hebben rode stippen of rode stippen mét Takkie. De prijzen variëren van € 1 voor de opvouwbare exemplaren en € 1,75 voor de grote shopper.
image

Duurzame productkeuzes

Stap voor stap werkt HEMA aan het verduurzamen van haar assortiment om in de toekomst steeds meer circulair te opereren. De pilot, waarbij in 24 filialen is gestart met het inzamelen van textiel, is daar een goed voorbeeld van. De ambitie van HEMA is om van het ingezamelde textiel weer nieuwe producten te maken. Een steeds groter deel van het assortiment zoals dekbedden, handdoeken, badmode en koffers bestaat al uit gerecyclede materialen. Ook op het gebied van verpakkingen zet HEMA stappen, zo zijn bijvoorbeeld de frisdrank- en waterflessen van HEMA van rPet en bestaan de verpakkingen van persoonlijke verzorging uit 25-100% gerecycled materiaal.

* Dit is de hoeveelheid plastic, op jaarbasis en in kilogram, dat HEMA bespaart wanneer alle plastic tassen zijn vervangen. Voor deze berekening is het volume van 2019 aangehouden.