HelloFresh, ’s werelds grootste leverancier van maaltijdboxen, gaat 100% van de directe CO2-uitstoot van haar productie, levering aan klanten, kantoren en zakelijk reizen compenseren. Die enorme stap maakt deel uit van de groene energie- en CO2-reductiestrategie van het bedrijf. Hiermee wordt HelloFresh de eerste klimaatneutrale wereldwijde maaltijdboxleverancier. HelloFresh werkt samen met Planetly, een klimaat-tech start-up uit Berlijn, en zal met hun expertise investeren in klimaatbeschermingsprojecten wereldwijd. Verwacht wordt dat het initiatief in 2020 meer dan 40.000 ton CO2 zal compenseren. In Nederland werkt HelloFresh aan een project om overtollig methaangas uit varkensstallen om te zetten naar duurzame elektriciteit.

Overtollig methaangas wordt duurzame energie

HelloFresh Nederland draagt in Nederland bij aan een project dat de stikstofconcentratie rondom varkenshouderijen in Noord-Brabant en Limburg moet reduceren. De hoge dichtheid aan stallen en vee heeft in die regio geleid tot een situatie waarbij het absorptievermogen van de bodem voor stikstof de grens heeft bereikt. Het project dat HelloFresh ondersteunt staat in het teken van het creëren van energie. Overtollig methaan wordt opgevangen en omgezet naar duurzame elektriciteit, wat tevens de methaanuitstoot in de atmosfeer vermindert. Dit project voldoet aan de CCBS Gold Level-certificering van Planetly.

“Als marktleider in maaltijdboxen en toonaangevende speler in de voedingsindustrie, hebben we hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en dagen we onszelf continu uit te verbeteren met projecten zoals deze. Het is onze prioriteit om onze CO2-uitstoot voortdurend te monitoren en initiatieven te ontplooien om onze CO2-impact op de planeet te blijven verminderen. Ons CO2-compensatieprogramma is hierin een nieuwe stap. Ik ben erg blij met de vooruitgang die we realiseren in de afgelopen maanden en jaren”, zegt Pauwel Wiertsema, CEO HelloFresh Benelux.

CO2-compensatieprogramma speelt een belangrijke rol in de wereldwijde CO2-reductiestrategie

Begin dit jaar heeft HelloFresh beloofd om de CO2-uitstoot per maaltijd te volgen en te verminderen – in overeenstemming met VN-doelstelling 13 voor duurzame ontwikkeling. Naast het CO2-compensatie-initiatief heeft het bedrijf nog verschillende andere CO2-reductiemaatregelen genomen. Deze omvatten de overgang naar groene energie van distributiecentra. Zo heeft HelloFresh o.a. een 270 kW zonnesysteem op het distributiecentrum in Nederland geïnstalleerd. Daarnaast heeft HelloFresh in Nederland een eigen wagenpark van busjes waarmee ze een aantal grote stappen hebben gezet om de uitstoot van het leveren van de boxen aanzienlijk te verminderen. Zo zijn de leveringen in de binnenring van Amsterdam al 100% emissievrij.

“Als we kijken naar het eerste half jaar van 2019 tegenover het afgelopen half jaar hebben we in de Benelux de CO2-uitstoot per maaltijdbox verminderd met maar liefst 17 procent. Dit hebben we gedaan door de routes van de bezorgers nog slimmer te plannen via een speciaal nieuw planningssysteem, meer maaltijdboxen per route toe te voegen en meer elektrische bussen in de zetten. Ons uiteindelijke doel is om in de logistieke keten de CO2-uitstoot per box met 50 procent te verminderen tussen 2018 en 2023”, aldus Pauwel Wiertsema, CEO HelloFresh Benelux.