Tien zelfstandig ondernemers hebben op 23 september in Almere het MVO-merk Happy Planet Professionals gelanceerd. Happy Planet Professionals is een landelijke beweging van professionals die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ze ondernemen integer en transparant, en houden zoveel mogelijk rekening met het welzijn van mens en dier, het klimaat, de natuur en het milieu. Geïnteresseerde professionals kunnen zich aanmelden via de website www.happyplanetprofessionals.nl.

De oprichting van het merk werd symbolisch ondersteund met het planten van een appelboom in het Vroege Vogelbos in Almere. De tien ondernemers tekenden ter plaatse een overeenkomst waarin zij afspreken om de beweging samen te ontwikkelen.

5 beloftes

Het lidmaatschap van Happy Planet Professionals is voorlopig gratis. Leden doen vijf beloftes: 1) zij vermelden hun MVO-activiteiten op hun website of LinkedIn-profiel; 2) zij proberen ieder jaar iets meer te doen aan MVO dan het jaar ervoor; 3) zij bezoeken eenmaal per jaar een andere professional voor een ‘peer review’ (een beoordeling van de MVO-activiteiten van de ander); 4) zij ondergaan eenmaal per jaar zelf een review; 5) zij zetten hun expertise en netwerk in om de beweging te laten groeien. Leden mogen als bewijs het jaarlogo van Happy Planet Professionals voeren en worden vermeld op de website.

‘We zijn met een miljoen’

happyplanetprofessonalsInitiatiefnemer Hans Snel van Nectar Marketing over zijn beweegredenen om Happy Planet Professionals op te richten: “De bestaande MVO-platforms richten zich vooral op het grote bedrijfsleven, en hebben weinig oog voor de zelfstandige. Wij zijn ervan overtuigd dat zelfstandigen heel veel kunnen veranderen. Misschien zijn op dit moment de meeste zelfstandig ondernemers niet bezig met MVO, of ze denken dat ze weinig kunnen betekenen. Dat gaan wij veranderen. We zijn met ongeveer een miljoen zelfstandigen in Nederland. Dat is 16 keer groter dan de grootste werkgever van Nederland. Dus als we de krachten bundelen, kunnen we een enorme invloed hebben”.

Wat kan een ondernemer doen aan MVO? Snel: “Wat je kunt doen, is deels afhankelijk van je beroep. Je kunt bijvoorbeeld reizen met het openbaar vervoer. Je kunt een rekening bij een duurzame bank openen. Je kunt een tweedehands laptop leasen in plaats van een nieuwe kopen. Je kunt papierloos gaan werken. En als je schilder of loodgieter bent, kun je duurzame materialen gebruiken. En wat altijd kan: je kennis inzetten voor een goed doel.”

 

oprichters-happy-planet-professionals

Foto: De oprichters van Happy Planet Professionals: Marcel Kolder, The Minimono Company; Esther Kornalijnslijper, Sharing stories & supporting selfcare; Monique Janssens, JT&P Communicatie; Cindy Smit, Bureau Structuur; Danielle Klinge, NGO Office Support; Hans Snel, Nectar Marketing; Nel Sangers, Nel Sangers Advies; Mona Alikhah, Monavid. Op de foto ontbreken Carla Jansen met Marbles Events en Pieter Jan Stokhof met A Gr8 Company.