De Nederlandse designer Hans Ubbink gaat kleding en accessoires ontwerpen die gemaakt zijn van duurzaam geproduceerd Mongools leer.

“Tijdens een studiereis door Mongolië zag ik het overschot aan huiden van paarden, schapen en koeien die jarenlang vrij op de Mongoolse hooglanden hebben gegraasd”, vertelde Ubbink tijdens het Nieuwjaarsevenement van MVO Nederland. Op dit moment wordt slechts een kwart van de huiden in Mongolië gelooid, waarbij verouderde looitechnieken worden gebruikt. Ubbink: “Ik wil dit veranderen. Daarom ga ik samen met de Mongoolse herders, leerlooierijen en ateliers duurzame geproduceerde leren kleding en accessoires maken. De producten zijn te herkennen aan het nieuwe label ‘Aduu Mal’.” Jassen, tassen, schoenen en andere accessoires met het Aduu Mal-label zijn vanaf dit voorjaar in Nederland te koop.

Eind maart presenteert Hans Ubbink de eerste exclusieve stukken met het Aduu Mal-label. Dit voorjaar zijn deze stukken in een gelimiteerde oplage in Nederland verkrijgbaar. In het najaar wordt de lijn uitgebreid en zijn de jassen, tassen, sneakers en andere accessoires op grotere schaal te koop. Ubbink ontwerpt producten met het Aduu Mal-label voor diverse merken, die op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

Aduu Mal

Het nieuwe label Aduu Mal attendeert Nederlandse consumenten er op dat de leren schoenen, tas of jas zo duurzaam mogelijk in Mongolië zijn geproduceerd. De huiden van de leren producten zijn afkomstig van de kuddes paarden, schapen en koeien van Mongoolse herders. Deze kuddes – Aduu Mal in het Mongools – grazen nog altijd volgens eeuwenoude traditie vrij op de Mongoolse hoogvlakte. Ook het productieproces van producten met het Aduu Mal-label is zo duurzaam mogelijk. Zo heeft chemiebedrijf Stahl de leerlooiers bijgeschoold hoe zij chroomvrij leer kunnen maken en wordt het afvalwater gezuiverd en hergebruikt. Daarnaast werken de leerbewerkers en kleer- en schoenmakers onder goede omstandigheden en verdienen zij een eerlijk loon.

Afval als basis

Tijdens zijn studiereis zag Ubbink hoe de Mongolen met hun schapen, koeien en paarden over de enorme hoogvlakte trekken. “Het is een prachtig gezicht om de kuddes in vrijheid te zien grazen.” De herders gebruiken bijna alles van het dier voor hun dagelijks levensonderhoud, zoals de melk, het vlees, de ingewanden en zelfs de botten. Dankzij de nieuwste looitechnieken kan nu ook het overschot aan huiden gebruikt worden.

Het productieproces van producten met het label Aduu Mal is transparant en zo duurzaam mogelijk. Ubbink: “We volgen elke stap in het proces: van de afkomst van de huiden, de verwerking van het leer tot en met de productie van de kleding, schoenen en accessoires. Met het Aduu Mal-label weet je daardoor niet alleen uit welk atelier je aankoop komt. Je weet zelfs welke kudde aan de basis stond van je nieuwe leren tas, jas of schoen.”

Grensverleggers in de leersector

Aduu Mal staat voor duurzaam geproduceerde leren producten uit Mongolië, waarvan de afkomst en het productieproces inzichtelijk is.

Het project waaruit de lijn Aduu Mal is voortgekomen, is gestart door het Nederlandse MiM – Genuine Mongolia in samenwerking met het chemiebedrijf Stahl uit Waalwijk en wordt ondersteund door MVO Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken/PSI en gedragen door Hans Ubbink.