Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), een rijksmonument uit 1926, gaat van het gas af. Daarmee is het KIT het grootste rijksmonument van Amsterdam dat de gaskraan dichtdraait. Het KIT gaat gebruik maken van ondergrondse warmte-koude opslag om het historische gebouw te verwarmen. Ook het hotelgebouw op de campus van het KIT gaat van het gas af.

Renovatie Tropen Hotel

Aanleiding voor KIT’s overstap naar gasloze verwarming is de renovatie van het hotel van het KIT op het terrein: het Tropen Hotel. Het hotelgebouw – een betonnen toren uit 1969 die oorspronkelijk diende als verblijf voor internationale studenten en gasten van het KIT – wordt van binnen en buiten grondig gerenoveerd, waaronder de centrale verwarmingsinstallatie, die ook het monumentale hoofdgebouw van warmte voorziet.

Met de renovatie, onder leiding van Wiel Arets Architects – die ook het interieur ontwerpt van het hotel, inclusief het nieuw te openen restaurant in het hotelgebouw – wordt het Tropen Hotel een van de duurzaamste hotels in Amsterdam. Het gerenoveerde hotel wordt naar verwachting heropent in juni 2023.

“Het Tropen Hotel wordt een schitterend gebouw dat tot in de details past bij onze prachtige campus aan het Oosterpark, onze ideële missie om bij te dragen aan een duurzame wereld, en de ontwikkeling van het KIT als dé hotspot voor duurzaamheid in Amsterdam” zegt Mark Schneiders, CEO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Duurzaam monument

Het plan om het hotel maar ook het monumentale KIT-gebouw te verduurzamen is een uitdaging. Met een vloeroppervlakte van zo’n 33.000 m2 (ca 5 voetbalvelden) is het Koninklijk Instituut voor de Tropen het grootste rijksmonument van Amsterdam dat van het gas afgaat.

“Als het ons lukt dan kan het in principe overal” zegt Louis van den Berghe, CFO van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. “Het is wel een forse investering, ook in tijd: we zijn feitelijk al zeven jaar bezig om stap voor stap het gebouw en het terrein eromheen te verduurzamen.”

Zo is het KIT al vier jaar geleden begonnen met de vervanging van gasgestookt heet water door elektrische tappunten in de koffiecorners, en de aanschaf van inductiekookplaten voor de keukens van KIT’s hospitality bedrijf.

“Maar het gaat ook om kleinere dingen die bijdragen aan een duurzame en prettige leef- en werkomgeving, zoals lekkere biologische koffie en moestuinen voor medewerkers en buurtbewoners op ons terrein”zegt Louis van den Berghe.

Gasloos erfgoed

De vervanging van KIT’s gasketels door een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO) wordt begeleid door Royal HaskoningDHV. Het bedrijf, waarmee het KIT al jaren samenwerkt aan de verduurzaming van het KIT-gebouw, heeft de nodige ervaring met WKO-projecten – ook in de erfgoed sector.

“Het monumentale karakter van het KIT-gebouw, dat bovendien een museum huisvest, maakt dit project complex, en voor ons een mooie uitdaging” zegt Rik Maaijen, Building Services Consultant bij Royal HaskoningDHV.

Met het project is een investering gemoeid van zo’n € 3 miljoen, een bedrag dat het KIT verwacht terug te kunnen verdienen binnen een termijn van ongeveer 10 jaar. Het maakt het KIT ook minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen.

Over het KIT

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, conferentie- en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling gevestigd in een rijksmonument aan de Mauritskade in Amsterdam.

Geïnspireerd door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, zien wij het als onze missie bij te dragen aan een inclusieve en duurzame wereld.

Het historische KIT-gebouw en terrein aan het Oosterpark is een toonaangevende duurzaamheidshotspot in de stad. Het huisvest een kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling, een milieuvriendelijk hotel, state-of-the-art faciliteiten voor conferenties en evenementen, en een café-restaurant met tuinterras.

We zijn ook de thuisbasis van SDG House: een bloeiende gemeenschap van experts, sociale ondernemers en NGO’s met een lidmaatschap van meer dan 70 bedrijven en organisaties.

Het Tropenmuseum, dat sinds 2015 als organisatie los van het KIT is komen te staan, bevindt zich ook nog steeds in het historische KIT-gebouw