Ondernemers die maatschappelijke doelen voorop willen stellen moeten dat in hun bedrijfsvorm vast kunnen leggen. Dat voorstel doet GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Door naast de bestaande BV en NV ook een Maatschappelijk Vennootschap te creëren, kunnen ondernemingen ook andere prioriteiten stellen dan winstmaximalisatie.

Van Tongeren: “Bedrijven die meer willen doen aan maatschappelijke doelen, zoals het stimuleren van de circulaire economie of werk voor mensen met een beperking, worden op dit moment belemmerd. Ze moeten nu kiezen: óf voor de winst gaan als BV óf voor hun doelen als stichting zonder winstoogmerk. Door het maatschappelijk vennootschap in te stellen dichten we dit gat.”

Bovendien hoeven ondernemingen die als maatschappelijk vennootschap geregistreerd staan geen registratie voor keurmerken zoals ‘fairtrade’ meer te doorlopen. De registratie als maatschappelijk vennootschap kan dienen als een ‘superkeurmerk’ – meteen wordt duidelijk dat deze onderneming maatschappelijk verantwoorde doelen nastreeft. Dit bespaart de ondernemer kosten en zorgt voor grotere transparantie.

Tot de verdere voordelen voor bedrijven die zich als maatschappelijk vennootschap registeren kunnen een lagere winstuitkering aan aandeelhouders behoren, een lagere belasting, en een eenvoudiger manier om een lening aan te vragen dan als het bedrijf zich als stichting registreert.

De nieuwe rechtsvorm zal als aanvulling op de bestaande vormen BV/NV komen. Het maatschappelijk vennootschap kan worden aangeduid als ‘BV.m’.