Groasis technologie is afgelopen vrijdag winnaar geworden van de Groene Tulp bij de Accenture Innovation Awards 2014. Een jury bestaande uit vooraanstaande leiders uit bedrijfsleven, wetenschap en NGO’s, beoordeelde vijf finalisten op het criterium van duurzaamheid. Vorig jaar was de Nereda (waterzuiveringstechnologie) van Royal HaskoningDHV winnaar.

Groasis een goedkope duurzame oplossing om gedegradeerde / geërodeerde land te planten met bomen. Het is de enige oplossing om dit te doen zonder energie en irrigatie te gebruiken. Het biedt een significant economische en sociale impact voor ontwikkelde en onderontwikkelde landen.

Dit jaar schreven bijna 750 initiatieven zich in, beoordeelden 129  juryleden in tien industrieën en één groene categorie de inzendingen en stemden bijna 50.000 mensen op de publieksprijs.  Accenture reikt de awards jaarlijks uit om innovatieve prestaties te erkennen. Daarnaast brengen de Innovation Awards startups, multinationals, universiteiten, investeerders en andere relevante partijen bij elkaar om innovatie te stimuleren, op te schalen en te versnellen. Met de uitreiking van de Blauwe Tulpen en de Groene Tulp ontvingen de winnaars cheques die tezamen ruim 240.000 euro aan mediawaarde en advies vertegenwoordigen

Tijdens de achtste editie van de Innovation Awards werd dit jaar voor de tweede keer een zakelijke onderscheiding (Innovator of the Year Award) uitgereikt. Deze gaat naar  een persoon die in het afgelopen jaar een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan innovatie in Nederland. Tevens werden in de 10 verschillende industrieën een juryprijs (de Blauwe Tulp) uitgereikt. Daarnaast werd de Groene Tulp uitgereikt; een overkoepelende award voor duurzame innovatie. Ten slotte kon het Nederlandse publiek stemmen op de publieksprijs.

“Een toenemend aantal concepten op de Accenture Innovation Awards bevat een duurzaam of circulair aspect”, aldus Manon van Beek, Country Managing Director Accenture Nederland. “Maatschappelijke problemen vragen om innovatieve oplossingen. De jury heeft niet alleen gekeken naar winstverwachting en groei, maar tevens naar het effect op de aarde. Voor die duurzame innovatie is ook samenwerking nodig. Open innovatie. Daarom vind ik het zo belangrijk dat grote bedrijven en organisaties samenwerken met deze innovatieve start ups om zo samen schaalvergroting te realiseren en innovaties uit te breiden.”

Innovator of the Year

Een vakjury onder leiding van 2013-winnaar Rob van Leen (DSM), heeft Gerald Schotman, Shell Chief Technology Officer uitgeroepen tot Innovator of the Year 2014. Schotman begon zijn loopbaan als researcher bij de TU Delft, na een studie civiele techniek, maar stapte al snel over naar Shell. Door de jaren heen heeft hij verschillende internationale functies binnen het bedrijf uitgeoefend, onder andere in Oman en Engeland. Schotman was in de afgelopen jaren de hoofdpersoon achter de technologische vernieuwingen binnen Shell en in die rol betrokken bij alle innovaties van het bedrijf. Op 1 oktober 2014 is de Shell topman begonnen als directeur bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

“Ik ben bijzonder vereerd door Accenture tot Innovator of The Year te zijn benoemd,” aldus Gerald Schotman. “Om ervoor te zorgen dat energie ook in de toekomst betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar is, werkt Shell dag in dag uit aan baanbrekende innovaties. Dat doen we niet alleen, maar met een grote diversiteit aan partners binnen en buiten onze sector. Daardoor kunnen we het tempo van innovaties versnellen en kan Nederland haar concurrentie positie behouden. Ik zie deze award dan ook als een waardering voor alle partijen die met ons blijven werken aan de innovaties voor de toekomst”

Blauwe Tulp

Tijdens de finale reikte de vakjury’s de Blauwe Tulpen uit aan de meest innovatieve producten en diensten uit de Nederlandse markt verspreid over tien industrieën. De Blauwe Tulp staat symbool voor de Innovation Awards. De jury beoordeelde de concepten op innovativiteit, succes en potentie. De winnaars van de juryprijzen zijn:

Industrieën Winnaar
Communications

EN

Travel & Transportation

eTag & eTrack maken bagage ‘connected’: via een smartphone app kunnen passagiers hun bagage digitaal inchecken en volgen gedurende de reis. eTag is een elektronisch bagage label waarmee je je koffer digitaal kunt inchecken. eTrack is een device dat je in je koffer stopt zodat je altijd weet waar je bagage is.
Consumer Products & Services

EN

Energy & Chemicals

Dr Ten BV De zeezout-batterij is een nieuwe batterij die in de afgelopen jaren ontwikkeld is door Dr Ten BV nadat uitvinder Dr Marnix ten Kortenaar in 2007 constateerde dat arme mensen in afgelegen gebieden in Afrika behoefte hadden aan een betere, goedkopere en schonere batterij voor de opslag van zonne-energie. De batterij bestaat uit natuurlijke materialen en heeft zeezout als belangrijkste component.
(E)Retail CrowdyHouse is een online marktplaats voor meer dan 1 miljoen zelf producerende designers wereldwijd. De marktplaats richt zich onder andere op meubels en mode artikelen. CrowdyHouse is een uniek platform dat designers de mogelijkheid geeft om sales campagnes te draaien om de producten in serie te produceren.
Financial Services Fairzekering beloont veilige rijders door ze minder premie te laten betalen. Door inzicht in gedrag kan de veiligheid in Nederland toenemen. Mensen die bewust veilig rijden verdienen een lagere verzekeringspremie. Dat betekent dat verzekeraars veilig rijden in risicoselectie dynamisch moeten gaan prijzen.
Health AbcdeSIM is de eerste serious game in Nederland waarvoor een arts (nascholing) studie punten ontvangt. AbcdeSIM wordt inmiddels gebruikt door meer dan 20 ziekenhuizen in meer dan 3 landen.
High Tech Medimetrics biedt ‘s werelds eerste en enige interactieve (medicijn)doseer- en controlesysteem in fysieke pilvorm.
Media & Entertainment Blendle is een platform waarop gebruikers artikels uit kranten en magazines per stuk kunnen aankopen, om die vervolgens ook te kunnen delen op sociale media. Het platform slaat de brug tussen papieren en digitale journalistiek, door de sterke verhalen uit dagbladen en magazines naar een online omgeving te brengen, waar lezers op een zeer eenvoudige manier ze kunnen aankopen.
Public Service 4Silence – Whisstone is een betonnen constructie met daarin holtes die naast het wegdek lopen. De holtes veroorzaken verschillen in geluidsdruk, met het resoneren van geluid als gevolg. Door dit fenomeen zijn wij in staat geluid (lawaai) van richting te veranderen en sturen het onder een hoek van ca. 30 graden omhoog, daar waar het niet tot overlast leidt.

De publieksprijs voor het concept dat de meeste stemmen ontving via de website www.innovation-awards.nl, ging overtuigend met ruim 3500 stemmen naar:

United Wardrobe is een hippe, veilige maar vooral: sociale marktplaats voor kleding. Op United Wardrobe kun je rondneuzen in kledingkasten van ruim 15.000 actieve gebruikers. Hoe het werkt? Heel eenvoudig. Je ziet een product, betaalt veilig met iDEAL of PayPal aan ons. United Wardrobe laat vervolgens de verkoper weten dat het geld veilig ontvangen is. Na verzending en ontvangst van het pakketje, maken wij het geld over naar de verkoper. Wel zo veilig, zowel voor koper- als verkoper.