Community of Practice
In de CoP delen diverse bedrijven kennis en ervaring over het (economisch) waarderen van biodiversiteit en ecosystemen in de eigen bedrijfspraktijk. Zo leren de deelnemers in een vaste en besloten groep van elkaars praktijkervaringen. Resultaten van een CoP zijn onder meer: kennis en inzichten voor de deelnemers, een publicatie en seminar voor kennisoverdracht naar andere bedrijven, duidelijkheid over belemmeringen die de overheid kan wegnemen, betrokkenheid en draagvlak bij stakeholders en vraaggestuurde kennisontwikkeling bij de advieswereld en kennisinstellingen. Het doel is samen de groene groei in Nederland te versterken. De overheid levert als tegenprestatie een procesmanager van Agentschap NL die de Community samenstelt en begeleidt.

Strategische agenda uitvoeren
De deelnemende bedrijven komen uit verschillende sectoren en variëren qua omvang van eenmanszaak tot een bedrijf met 65.000 medewerkers. Tijdens de startbijeenkomst hebben de deelnemers een strategische agenda vastgesteld. De waarde van biodiversiteit & ecosysteemdiensten, de kansen die dit biedt voor bedrijven en het meten en monitoren van biodiversiteitsbeleid staan boven aan de agenda. De bedrijven gaven tijdens de startbijeenkomst aan grote meerwaarde te zien in het leren van elkaar op dit vernieuwende en in toenemende mate relevante onderwerp. “Een mooi gezelschap om veel van elkaar te leren” volgens Christy Kool, manager duurzaamheid, P&O en kwaliteit bij De Kruideniergroep. De eerste reacties varieerden van ‘zeer inspirerend’ en ‘goede sfeer’ tot ‘ik ga meer leren dan verwacht’. In de komende tien inhoudelijke bijeenkomsten zullen de onderwerpen van de strategische agenda worden behandeld.

Green Deal
De Cop is voortgekomen uit de Green Deal tussen De Kruideniergroep, Jachthaven Het Anker, Landgoed Verwolde, en het consortium Biodiversity Future Industry (DPI Value Centre) enerzijds en de Rijksoverheid anderzijds. Het doel van een Green Deal is laten zien dat groen en groei hand in hand gaan. Ondertekenaars van een Green deal zien publiekprivate samenwerking als de beste manier om verduurzaming van onze economie te versnellen en deze tegelijkertijd economisch te benutten. Meer informatie: Rijksoverheid.

Deelnemende bedrijven
Aan de CoP doen naast de ondertekenaars o.a. mee: Antropia, Brabant Water, ECOstyle, Eneco, Hortimare, Heijmans, Heineken, InterfaceFLOR en Leven op Daken.