Wil je weten wat de impact is van jouw restaurant op de wereld? Met de Duurzaamheidsscan van de Stichting Duurzame Horeca Nederland weet je meteen hoe het ervoor staat. Wie een groene score bereikt, krijgt bovendien gratis een welverdiende vermelding op de consumentenwebsite van Duurzame Horeca Nederland.

Inzicht in vijf minuten

De duurzaamheidsscan geeft in 5 minuten inzicht in de belangrijkste keuzes die je moet maken om te verduurzamen. Met een paar aanpassingen kun je met je bedrijf al grote stappen maken. Het beantwoorden van de vragenlijst geeft al volop inspiratie. Zo zijn er vragen over energiegebruik, de menukaart, afvalverwerking, personeel, inkoopgedrag en wat je doet tegen voedselverspilling. In de antwoordcategorieën tref je allerlei ideeën waar je op kunt inspelen. Na afloop krijgen ondernemers bovendien een advies op maat over verdere verduurzaming van je bedrijfsvoering.

6 duurzaamheidspijlers

Duurzame Horecava Nederland gaat uit van 6 pijlers. In elke pijler is nog (grote) winst te behalen als het gaat om het verduurzamen.

Voedsel: iedereen weet: hoe plantaardiger de menukaart, hoe minder milieuschade. Maar meteen je hele menukaart ombouwen is niet direct nodig. Ook met kleine aanpassingen op de kaart kun je al grote stappen maken. Zet bijvoorbeeld mooie groente gerechten boven aan de kaart of verander de verhouding groente vs vlees.

Afval: maar liefst 61 miljoen kilo aan voedsel wordt jaarlijks weggegooid door de horeca. Een strak inkoop- en keukenbeleid beperkt voedselverspilling. Natuurlijk scheid je glas en karton, je kunt nog veel meer doen!

Energie: de duurzaamste maatregel is besparen op energie. Grootkeukens gebruiken veel energie, waardoor je een hoge rekening hebt. Maar ook hier kun je besparen door voor nieuwere en zuinigere apparaten te gaan. Of probeer anders te werken, want veel apparaten staan onnodig lang aan.

Water: je kunt al meteen aan de slag om minder water te gebruiken, bij het afwassen bijvoorbeeld of door een duurzaam spoelsysteem te installeren. Maar ook indirect kun je minder water gebruiken door gebruik te maken van meer duurzame producten zoals linnen tafelbekleding in plaats van katoenen.

Huisvesting: denk eens aan het verduurzamen van het pand door bijvoorbeeld dubbele beglazing. Maar ook in het interieur kun je kijken naar tweedehands horecaspullen.

Menskracht: een prettige werkomgeving is essentieel om je medewerkers te binden en boeien. Waardeer je medewerkers en geef ze kansen om zichzelf te ontwikkelen.